Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, σταθερά φορολογικά μέτρα αντί ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλαγές στις αξίες των ακινήτων

Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, σταθερά φορολογικά μέτρα αντί ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλαγές στις αξίες των ακινήτων
Eurokinissi

Για την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τη φοροδιαφυγή, τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, το πετρέλαιο θέρμανσης, τον ΕΝΦΙΑ, τη φορολογία των ακινήτων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, καθώ και πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη μίλησε το πρωί το Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ειδικότερα ο κ. Αλεξιάδης είπε πως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα αντικατασταθεί από συγκεκριμένα, σταθερά φορολογικά μέτρα.

Οριστική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση, και θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , λίγες ώρες μετά την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε πως υπάρχει σαφή πολιτική κατεύθυνση τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή του ΦΠΑ στο 13%.

«Αυτό που αναφέρθηκε και από τον κ. Φίλη και από μένα ήταν να δώσουμε την εικόνα ότι αυτό που ψάχνουμε, δηλαδή τα 167 εκατ. για το 2015 και τα 240 εκατ. για το 2016, δεν είναι σε σχέση με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κάτι τραγικό» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί όμως να αντικατασταθεί με μια υπόθεση φοροδιαφυγής, πρέπει να αντικατασταθεί με μόνιμα φορολογικά μέτρα, δηλαδή με φορολογικά ισοδύναμα. Δεν μπορούμε να αντικαθιστούμε μια φορολογική επιβάρυνση ότι θα πάρουμε έσοδα από την φοροδιαφυγή. Τον αντικαθιστούμε με συγκεκριμένα μέτρα».

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης, προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2016 τονίζοντας ότι «το όλο σύστημα έχει δομηθεί πάνω σε λάθος παραδοχές και σε λάθος προϋποθέσεις» και μίλησε για αυτοκίνητα μικρής εμπορικής αξίας τα οποία επιβαρύνονται με «υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας και το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να καταθέτει πινακίδες και να χάνουμε όλοι».

Τις επόμενες ημέρες, είπε, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα Τέλη και «αυτό που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή και θα ανακοινωθεί είναι η μεταφορά φορολογικού βάρους από τα φθηνά και μικρά αυτοκίνητα στα μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα».

«Υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν λίγα κυβικά και είναι πάρα πολύ ακριβά, αλλά το κριτήριο δεν είναι μόνο τα κυβικά» σημείωσε.

Η αγωνία αλλά και ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης τώρα είναι «να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της συμφωνίας, αυτή είναι η βασική μας προϋπόθεση τόνισε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «αφού τελειώσει αυτή η ιστορία μετά θα προχωρήσουμε σε αλλαγές μέσα στο 2016, για να κάνουμε το σύστημα πιο απλό, πιο δίκαιο και πιο σταθερό. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με αυτό το άδικο φορολογικό σύστημα» υπογράμμισε.

«Γενικά για τα θέματα φορολογίας μέσα στο 2016 θα δούμε αλλαγές που θα μεταφέρουν το φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες» συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τα «παράθυρα» για μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή ο υπουργός ανέφερε ότι τα θέματα αυτά "βγήκαν από την τοποθέτηση ενός κοινοβουλευτικοί εκπροσώπου ο οποίος βγήκε να κατηγορήσει το υπ. Οικονομικών ότι δήθεν το νομοσχέδιο αυτό φέρνει ζητήματα φοροδιαφυγής».

Και εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει τα πρόστιμα πιο λογικά, πιο εύκολα στην εισπραξιμότητα. Αυτό που είχαμε έως τώρα, είπε ο κ. Αλεξιάδης ήταν «να συσσωρεύουμε πρόστιμα, να συσσωρεύομαι φόρους και να έχουμε μια εισπραξιμότητα που δεν ξεπερνούσε το 10%. Π.Χ πολλές φορές στις υποθέσεις εικονικών τιμολογίων και ποιοι πλήρωναν το μάρμαρο. Είχαμε υπερβολές, δεν έφταιγαν οι υπάλληλοι που εφάρμοζαν την νομοθεσία γιατί απ' την νομοθεσία είχαμε υπερβολές που πηγαίναμε σε τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις».

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης και το επίδομα ο υπουργός δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η απόφαση, λέγοντας ότι φέτος θα είναι λιγότερη, συνολικά, η επιδότηση απ' ότι ήταν το 2014, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται το θέμα της αλλαγής στις ζώνες.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μείωση ποσού ή δικαιούχων ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι «έχουμε τη στοιχειώδη γνώση να μην δώσουμε κίνητρα για να ζεσταθούν οι πισίνες ή πολυτελή κτίρια ή άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα».

Για τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει ότι και το 2014 είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτά που έλεγαν κάποιοι ότι θα μπει ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα και σε ξενοδοχειακές μονάδες, δεν ισχύουν. «Δεν αυξήσαμε την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ κατά ένα ευρώ», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το 2016 είπε: «Αυτό που έχουμε δεσμευθεί είναι 2,65 εισπραξιμότητα, αντικειμενικές αξίες και έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία. Να κάτσουμε όλες οι πολιτικές, οι κοινωνικές δυνάμεις για να δούμε πως θα είναι αυτός ο φόρος περιουσίας και τί θα περιλαμβάνει μέσα στο 2016, για να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός» υποστήριξε.

«Δεν μπορούμε να φορολογούμε με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές αξίες. Έχουμε δεσμευθεί μέσα στο 2016, θα καταργηθούν οι αντικειμενικές αξίες και θα αντικατασταθούν από σύστημα εμπορικών αξιών. Ο φόρος πρέπει να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός... θα έχουμε σύστημα αξιών, δεν θα έχουμε μια αυθαιρεσία».

Μια από τις πολλές προτάσεις που έχουν κατατεθεί και βλέπουμε πολύ θετικά, είπε ο κ. Αλεξιάδης, είναι η φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων φορολογουμένων που είναι στο εξωτερικό, και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ συμβολικά φόρο».

Ο υπουργός σημείωσε ότι το μέτρο αναμένεται να ισχύσει εντός του 2016 και θα ξεκινήσει με την έναρξη του περιουσιολογίου, όπου οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν έχει δηλωθεί, θα δεσμεύεται υπέρ του δημοσίου για να ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος» ανέφερε.

Πηγή: Mega

Δημοφιλή