«Πέρασε» το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα: Υπερψηφίστηκε με 154 «ναι» επί της αρχής και 140 «όχι»

«Πέρασε» το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα: Υπερψηφίστηκε με 154 «ναι» επί της αρχής και 140 «όχι»
Sooc

Με 154 «ναι» και 140 «όχι», υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, με το Νίκο Νικολόπουλο να ψηφίζει «ναι» επί της αρχής, αλλά να καταψηφίζει τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21 και να πρόκειται για την πρώτη απώλεια στο κυβερνητικό σχήμα.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο φέρει τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και η ψήφιση του ξεκλειδώνει τη δόση ύψους 2 δισ. ευρώ, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές, καθώς απουσίασαν οι Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), Φώφη Γενηματά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι).

Παρότι όλοι απέστειλαν επιστολή προς το προεδρείο η οποία ταυτιζόταν με τη θέση του κόμματός τους δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα καθώς εκφράζει απλώς πρόθεση ψήφου.

Σημειώνεται ότι η ονομαστική ψηφοφορία έγινε επί 8 άρθρων που είχαν ζητήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΚΚΕ.

Και ειδικότερα στα άρθρα:

-1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

-2, για τα φορολογικά θέματα

-5, για τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων

-10, για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και ελεγκτικό συνέδριο.

-13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ

-14, για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

-17 για ζητήματα σιδηροδρομικών σταθμών και αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ

-21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δε μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Στα άρθρα ψήφισαν

-ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Ναι» σε όλα, με μόνη εξαίρεση το Νίκο Νικολόπουλο.

-ΝΔ: «Όχι» σε όλα εκτός του 14 που είπε «ναι».

-Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων: «Όχι» σε όλα.

-ΠΑΣΟΚ: «Όχι» σε όλα εκτός του 14 και του 17 που είπαν «ναι».

-Ποτάμι: «Όχι» σε όλα εκτός από το 10 που ψήφισε «ναι».

Διαφοροποίηση Νικολόπουλου

Η μόνη διαφοροποίηση για το κυβερνητικό σχήμα ήταν αυτή του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος ψήφισε «Ναι» επί της αρχής και «όχι» στα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολόπουλος είχε προαναγγέλλει ότι δεν θα ψηφίσει τα άρθρα 1, 2, 3 ,5, 8, 13, 14,15

«Μάχη» Τσίπρα - Μεϊμαράκη

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν νέα μέρα σε ότι αφορά το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

«Ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις διαψεύστηκε. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία όμως τα γνωρίζαμε όλοι από τον Αύγουστο και πως τα γνώριζαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «όταν ψηφίζατε μαζί μας τη συμφωνία».

Παρατήρησε επίσης ότι ενώ αυτά τα κόμματα ψήφισαν τη συμφωνία, σήμερα αρνούνται να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενά της.

«Το ερώτημα είναι τι παριστάνετε σήμερα. Τους αντιμνημονιακούς;», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τα κόμματα που υποστήριζαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ό,τι ζητούσαν οι δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά στην αντιπολιτευτική ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας έγινε και δικαστής, εξέδωσε απόφαση. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι όλοι είναι αθώοι. Από πού κι ως πού; Πού το ξέρει; Πώς ενημερώθηκε κι εμάς δεν μας ενημερώνει κανείς; Είδε αυτός πού είναι αυτά που λείπουν από τα πόθεν έσχες;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε βολές κατά του πρωθυπουργού ότι ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου και κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι υφάρπαξε την ψήφο του λαού, ενώ ανέφερε ότι δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο από όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλή