ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2015 14:20 EEST | Updated 19/10/2015 14:43 EEST

Μνημειώδης πρωτοβουλία. Ο ΟΗΕ φαίνεται πως σχεδιάζει να ζητήσει την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

Μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία, φαίνεται πως αναλαμβάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά στο να προτείνει την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών σε όλες τις χώρες μέλη του.

Με το θέμα ασχολείται επισταμένα το Γραφείο για Ναρκωτικά και το Έγκλημα, του ΟΗΕ και αρχικά η είδηση ήρθε από τον ιδρυτή της Virgin, Richard Branson ο οποίος συνεργάζεται στενά με την συγκεκριμένη υπηρεσία. Η ανακοίνωση από πλευράς του Branson ήρθε επισήμως, μέσω της οργάνωσης Stop the Harm Campaign η οποία εργάζεται για την προώθηση της ιδέας της αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών για προσωπική χρήση και ιατρική, για όλα τα ναρκωτικά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα δε με την αμερικανική έκδοση της Ηuffington Post, «πηγή που είναι πολύ κοντά στον ΟΗΕ επιβεβαίωσε πως όντως μια τέτοια πρόταση είναι στη διαδικασία της σύνταξης».

Διαβάστε ακόμη:

Ο δε Branson υποστηρίζει πως έχει δει την σχετική πρόταση, η οποία έρχεται να αλλάξει δραματικά την προσέγγιση της αρμόδιας υπηρεσίας για τον έλεγχο των ναρκωτικών, αφού πλέον φαίνεται πως θα κινηθεί και επίσημα στην κατεύθυνση που θέλει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών να αντιμετωπίζεται ως ένα θέμα υγείας και όχι εγκληματικότητας, σε ό,τι αφορά τους χρήστες.

Όπως τονίζει, το κείμενο που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί έχει αποσταλεί σε κάποια από τα διεθνή ΜΜΕ, με τη περιορισμό της μη δημοσίευσης- embargo- αλλά ο ίδιος αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει πρόωρα, φοβούμενος πως ο ΟΗΕ ίσως να λυγίσει στις πιέσεις που θα δεχθεί και να μην προχωρήσει στην τολμηρή αυτή κίνηση.

«Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση, μέρος της προσπάθειας να αφυπνιστεί ο κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και να κατανοήσει πως ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών δεν είναι μόνο αποτυχημένος αλλά προκαλεί καταστροφικές συνέπειες σε επίπεδο δημόσιας υγείας αλλά και ασφάλεια» ήταν το πρώτο σχόλειο στη HuffPost US του Τom Angell, πρόεδρο του Marijuana Majority.

Σημειώνεται πως στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται, η άποψη για την αποποινικοποίηση αρχικά της χρήσης της κάνναβης, για προσωπική χρήση και για ιατρικούς λόγους- κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές πρωτίστως στις στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της ΕΕ. Παράλληλα όμως και με αφορμή αυτή τη συζήτηση είχε ξεκινήσει και μια παράλληλη η οποία ξεπερνά τα όρια της μαριχουάνα και έθετε στο τραπέζι το θέμα της αντιμετώπισης της χρήσης όλων των ναρκωτικών ως ένα θέμα δημόσιας υγείας και όχι εγκληματικότητας.

Το σημείο καμπής όμως, για την αλλαγή πολιτικών που ήθελαν την αυστηρή ποινική αντιμετώπιση των χρηστών, ήταν κυρίως για τις ΗΠΑ που πλέον ηγούνται του κινήματος, η «αποτυχία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών» και η ανάγκη να συζητηθούν και να υιοθετηθούν εναλλακτικές πολιτικές που να αντιμετωπίζουν τον χρήστη ως άρρωστο και τη χρήση ως θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Ακόμη και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γι Μουν- όπως και ο προκάτοχός του Κόφι Άναν- στηρίζει το έργο της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Ναρκωτικά η οποία κάνει ανοιχτά λόγο για την αποτυχία σε αυτό τον «πόλεμο» και τρέχει καμπάνια και αναζήτησης νέων προσεγγίσεων στο θέμα.

To δε video-animation (σε μορφή παραμυθιού και με πρωταγωνιστή τον...δράκο Drugo) της Επιτροπής εξηγεί με τον πιο απλό τρόπο αυτή την αποτυχία και περνά το μήνυμα για τη νέα προσέγγιση που απαιτείται στο θέμα.

Διαβάστε επίσης: