Την Τρίτη έρχονται οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Διερευνητικές οι προθέσεις πριν τις πιέσεις

Την Τρίτη έρχονται οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Διερευνητικές οι προθέσεις πριν τις πιέσεις
Eurokinissi

Η ημερομηνία έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου θα κριθεί από την ολιγοήμερη επίσκεψη των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα αύριο, Τρίτη.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν το ταξίδι «αστραπή» των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), ως το πρώτο δείγμα αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών σε σχέση με την επικείμενη αξιολόγηση.

Κυβερνητικός παράγοντας είπε στη Huffington Post ότι «Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι καλό. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την έναρξη της αξιολόγησης».

Ο στόχος των επικεφαλής στην Αθήνα είναι διπλός. Κατ' αρχήν θέλουν να διαπιστώσουν οι ίδιοι σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την επίτευξη των στόχων του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, εξαιτίας των πρόωρων Ελληνικών εκλογών.

Με αυτό ακριβώς έχει να κάνει και ο δεύτερος στόχος, καθώς οι δανειστές θα ζητήσουν από τους αρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος υλοποίησης της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων.

Οι δανειστές έχουν συνδέσει άμεσα την ημερομηνία επιστροφής τους με την εφαρμογή των ορόσημων που θέτει το Μνημόνιο και ως εκ τούτου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν έχει κλείσει αυτός ο κύκλος.

Σε αυτό το κλίμα πίεσης, από την πλευρά των δανειστών υπάρχουν τα τελευταία 24ώρα πληροφορίες ότι θεωρείται απίθανο να ξεκινήσει η αξιολόγηση εντός του Νοεμβρίου, θέτοντας ως πιο πιθανή ημερομηνία τις αρχές Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε την εμπλοκή στην ομαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, καθώς η διαδικασία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες 13 ημέρες να τρέξει προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει εντός του Οκτωβρίου την υλοποίηση της πρώτης λίστας των προαπαιτούμενων δράσεων και ταυτόχρονα να οριστικοποίηση τη δεύτερη λίστα, η οποία θα έρθει και αυτή προς ψήφιση στη Βουλή, από τη στιγμή που το Βερολίνο δεν δέχεται να υπάρξει αποσύνδεση των δύο κρίσιμων θεμάτων.

Δεδομένο θεωρείται ότι το δεύτερο πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 4 Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έως τότε προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τη συγγραφή των νόμων που θα αφορούν την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ (αρχίζοντας με το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016), την εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία και την σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες.

Ακόμα θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις από την «εργαλειοθήκη » του ΟΟΣΑ που αφορά τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, τη διακίνηση του ψωμιού, τις εκπτώσεις στα καταστήματα, το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φάρμακων από τα σουπερμάρκετ κ.α.

Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τους οριστικούς στόχους των αποκρατικοποιήσεων. Ενέργεια, τραίνα και λιμάνια είναι στη λίστα με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Προς τα τέλη του έτους μεταφέρεται η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 στο οποίο θα προσδιορίζονται τα επιπλέον μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν αστοχίες στο νέο πρόγραμμα.

Η μετάθεση της ολοκλήρωσης και ψήφισης του νέου ΜΠΔΣ έχει να κάνει με την επικείμενη αξιολόγηση, καθώς τότε θα οριστικοποιηθούν οι στόχοι για την επόμενη χρονιά αλλά και το ύψος των επιπλέον μέτρων που ενδεχομένως θα ζητήσουν οι δανειστές.

Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις των δανειστών, καθώς κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις του 4%, καθώς η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση 2,3%.

Ωστόσο, νεότερες εκτιμήσεις προβλέπουν ύφεση 0,9%, ενώ ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο 0.5%.

Δημοφιλή