ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2015 13:59 EEST | Updated 19/10/2015 16:06 EEST

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Γαλλικό μαχητικό ενεπλάκη με ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της κάτω βουλής - Διαψεύδει το Παρίσι

Mídia Flight durante a Cruze 2013. Aeronaves da Força Aérea Brasileira - Mirage 2000C, A-1M e F-5EM.
Força Aérea Brasileira - Página Oficial/Flickr
Mídia Flight durante a Cruze 2013. Aeronaves da Força Aérea Brasileira - Mirage 2000C, A-1M e F-5EM.

Ένα γαλλικό μαχητικό αεριωθούμενο ενεπλάκη σε ένα «επικίνδυνο συμβάν» με ένα αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμας), όπως γνωστοποίησε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε ότι κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το τζετ της πολεμικής αεροπορίας της Γαλλίας προσέγγισε σε πολύ επικίνδυνη απόσταση το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο Σεργκέι Ναρίσκιν ενώ κατευθυνόταν προς την Ελβετία.

Το αεροσκάφος ήταν Ελβετικό λέει το Παρίσι

Από την πλευρά του το Παρίσι αρνείται ότι υπήρξε τέτοιο επεισόδιο με Γαλλικό αεροσκάφος, επισημαίνοντας ότι ήταν Ελβετικό. Σύμφωνα με εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, κανένα μαχητικό αεριωθούμενο της πολεμικής αεροπορίας της Γαλλίας δεν προέβη σε κανέναν επικίνδυνο ελιγμό σε μικρή απόσταση από ρωσικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν στον εναέριο χώρο της Γαλλίας.

Το αεροσκάφος που ενεπλάκη στο περιστατικό ήταν Ελβετικό, επισήμανε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για ένα αεροσκάφος της Ελβετίας» σημείωσε ο αξιωματούχος του γαλλικού ΥΠΕΞ, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα ελβετικό αεροσκάφος F-18».

Ένας εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου της Γενεύης, ο Μπερνάρ Σταμπφλί, είπε ότι δε διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, ωστόσο έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Μια πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Μόσχα αναμένεται να επικοινωνήσει με τις ελβετικές αρχές για να διαλευκάνει το περιστατικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυβερνήτης του ρωσικού αεροσκάφους είπε ότι αναγνώρισε ένα γαλλικό μαχητικό.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου του Ναρίσκιν, Ευγενία Τσουγκούνοβα, που επέβαινε στην πτήση για Γενεύη, είπε ότι το αεριωθούμενο προσέγγισε «σε πολύ κοντινή απόσταση» το ρωσικό αεροσκάφος και ένα από τα στελέχη της ρωσικής αποστολής μπόρεσε μάλιστα να τραβήξει μια φωτογραφία.

Από τη Γενεύη ο Σεργκέι Ναρίσκιν είπε στο επίσημο πρακτορείο Ria Novosti ότι δεν είδε ο ίδιος το μαχητικό αλλά επιβεβαιώνει ότι οι συνάδελφοί του το παρατήρησαν.

«Αυτό το περιστατικό αντανακλά την έλλειψη σεβασμού στους διεθνείς κανονισμούς της αεροπορίας και αντιπροσωπεύει μια εχθρική ενέργεια εκ μέρους του ΝΑΤΟ» κατήγγειλε από ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ, μέλος της αντιπροσωπείας του Ναρίσκιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)