Σε γενική απεργία καλεί η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό στις 12 Νοεμβρίου

Σε γενική απεργία καλεί η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό στις 12 Νοεμβρίου
sooc

Την πλήρη αντίθεση της στο πόρισμα της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό εκφράζει η ΑΔΕΔΥ, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, το πόρισμα προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση κάθε έννοιας Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μετεξέλιξη του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, με συνέπεια την ακραία και βίαιη φτωχοποίηση παλαιών και νέων συνταξιούχων. Καλεί δε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα, τους συνταξιούχους και το σύνολο του ελληνικού λαού με τους αγώνες τους να αποτρέψουν την πλήρη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με πρώτο σταθμό την 24ωρη Πανελλαδική Γενική Απεργία της 12ης Νοεμβρίου 2015. Στην προκήρυξη απεργίας την ίδια ημέρα προσανατολίζεται και η ΓΣΕΕ.

Το πόρισμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, και η αποκάλυψη του υπουργού Εργασίας ότι αυτό θα αποτελέσει βάση συζήτησης αποτελεί την απόλυτη παραδοχή από πλευράς κυβέρνησης ότι αποδέχεται ως αναπότρεπτους τους παράγοντες που διαβρώνουν τη βάση χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στο πόρισμα -όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ- «υιοθετείται η προώθηση του ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με πλήρη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, η θεσμοθέτηση της αρχής των συγκεκριμένων εισφορών (και αβέβαιων παροχών), η ενοποίηση κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, η αύξηση των χρόνων εργασίας και η χορήγηση εθνικής σύνταξης βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το πόρισμα το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και το συνολικό αριθμό ετών ασφάλισης του εργαζόμενου. Προτείνεται, ακόμα, ο επανυπολογισμός των συντάξεων που δίνονται σήμερα, με βάση τα δεδομένα του νέου συστήματος με αδιευκρίνιστο ποσοστό αναπλήρωσης».

Η ΑΔΕΔΥ διερωτάται «ποια θα ήταν, αλήθεια, η εικόνα της οικονομικής κατάστασης των Ασφαλιστικών Ταμείων από μια μικρή έστω αύξηση της απασχόλησης, τη μερική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής ή της ανασφάλιστης εργασίας; Ποια θα ήταν η εικόνα τους αν δεν είχαν υποστεί, διαχρονικά, τις επιπτώσεις των "εγκληματικών" επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων: τη χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών τους από το κράτος και τη χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, την εμπλοκή των αποθεματικών τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ή στο Χρηματιστήριο;».

Στη διαχρονική κακοδιαχείριση και τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, προστίθενται -όπως αναφέρεται- και οι συνέπειες των Μνημονίων, οι οποίες συναθροιζόμενες έχουν στερήσει μέχρι σήμερα (2010-2015) από το Ασφαλιστικό Σύστημα επιπλέον πόρους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

1. Το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

2. Η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη.

3. Η ραγδαία μείωση των μισθών.

4. Οι προσωρινές μορφές ευέλικτης απασχόλησης των νέων και τα πεντάμηνα των ΕΣΠΑ.

5. Η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.

6. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

7. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης.

8. Η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ λόγω αυτής της κατάστασης καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα, τους συνταξιούχους και το σύνολο του ελληνικού λαού με τους αγώνες τους να αποτρέψουν την πλήρη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και να διεκδικήσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και θα εγγυάται τις παροχές του, με πρώτο σταθμό την 24ωρη Πανελλαδική Γενική Απεργία της 12ης Νοεμβρίου 2015.

Δημοφιλή