ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2015 03:54 EEST | Updated 20/10/2015 03:55 EEST

Αμερικανοί οι στρατιώτες που έριξαν την πύλη του βομβαρδισμένου νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

STR via Getty Images
The damaged hospital in which the Medecins Sans Frontieres (MSF) medical charity operated is seen on October 13, 2015 following an air strike in the northern city of Kunduz. Thirty-three people are still missing days after a US air strike on an Afghan hospital, the medical charity has warned, sparking fears the death toll could rise significantly. AFP PHOTO (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Ένα άρμα μάχης μεταφέροντας αμερικανούς στρατιώτες έριξε την πύλη του νοσοκομείου στο Αφγανιστάν που είχε βομβαρδιστεί στις αρχές του μήνα και μπήκε στο χώρο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η επιβεβαίωση ακολούθησε δήλωση της Παρασκευής από την Οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF) που διοικεί το νοσοκομείο και είπε ότι αμερικανικό τανκ είχε μπει στο χώρο του νοσοκομείου στην πόλη Κουντούζ χωρίς άδεια, πράγμα που έκανε ζημιά στο συγκρότημα, κατέστρεψε πιθανά αποδειχτικά στοιχεία του βομβαρδισμού, και δημιούργησε ψυχική οδύνη στο προσωπικό. Οι επιβαίνοντες ήταν μια ομάδα ερευνητών των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και του Αφγανιστάν, είπε η οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζεφ Ντέιβις ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το άρμα δεν ήταν αμερικανικό άρμα μάχης, αλλά αφγανικό ερπυστριοφόρο που μετέφερε μια αμερικανική ομάδα στις 15 Οκτωβρίου για να διερευνήσει την δομική ακεραιότητα του κτιρίου μετά τον βομβαρδισμό. Νόμιζαν λανθασμένα ότι δεν υπήρχε προσωπικό του MSF στο χώρο, και γι' αυτό παραβίασαν τη πόρτα για να μπουν στο συγκρότημα, είπε ο Ντέιβις. «Το έκαναν. [...] Δεν έπρεπε να το είχαν κάνει. Έπρεπε να είχαν συντονιστεί προηγουμένως και θα επανορθώσουν, και θα φροντίσουν ώστε να επισκευαστεί η πύλη», είπε ο Ντέιβις.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στις 3 Οκτωβρίου κράτησε μια ώρα και έφερε το θάνατο σε τουλάχιστον 22 άτομα, προσωπικό και ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Τραυμάτισε επίσης και τουλάχιστον 37 άτομα, σε σύνολο 200 ατόμων στο χώρο. Ο αμερικανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ διεξάγονταν σφοδρές μάχες μεταξύ των αφγανών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει για σύντομο διάστημα την Κουντούζ, στη μεγαλύτερή τους νίκη στα 14 χρόνια του πολέμου.

Αξιωματούχοι της MSF έχουν πει ότι η τοποθεσία του νοσοκομείου ήταν σημειωμένη ευκρινώς σε όλες τις πλευρές, και ότι δεν υπήρχαν Ταλιμπάν στο χώρο, όπως είχαν ισχυριστεί αρχικά αξιωματούχοι της αφγανική κυβέρνησης, χαρακτήρισαν τον βομβαρδισμό έγκλημα πολέμου και ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα στο συμβάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)