Παράνοια στο Ισραήλ. Πυροβόλησαν, κλώτσησαν και λιντσάρισαν πρόσφυγα από την Ερυθραία. Τελικά υπέκυψε στα τραύματά του

Παράνοια στο Ισραήλ. Πυροβόλησαν, κλώτσησαν και λιντσάρισαν πρόσφυγα από την Ερυθραία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
MENAHEM KAHANA via Getty Images

Υπέκυψε στα τραύματά του ο νεαρός άνδρας από την Ερυθραία που το μόνο του λάθος του ήταν πως βρέθηκε τη λάθος στιγμή, στο λάθος σημείο. Αυτό ήταν αρκετό για να δεχθεί επίθεση με πυρά και στη συνέχεια να λιντσαριστεί άγρια από ένα εξαγριωμένο πλήθος. Ο πρόσφυγας που είχε υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου, πιάστηκε στα δίχτυα της παράνοιας που επικρατεί πλέον στο Ισραήλ από τις αιφνίδιες επιθέσεις με μαχαίρι που δέχονται πεζή ή επιβάτες λεωφορείων-πολίτες και στρατιώτες- σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εσφαλμένα ο άνδρας θεωρήθηκε ύποπτος ως συνεργός της επίθεσης που είχε προηγηθεί στον σταθμό λεωφορείων στην Μπε ερ Σεβά κατά την οποία σκοτώθηκε ένας ισραηλινός στρατιώτης, τραυματίστηκαν δέκα άτομα ενώ, νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας έπεσε και ο δράστης.

Φυσικά ο νεαρός από την Ερυθραία δεν είχε καμία ανάμειξη στο περιστατικό, αλλά έτυχε να βρεθεί στο σημείο. Προφανώς εξαιτίας της χρώματος του δέρματος του, θεωρήθηκε αυτομάτως ως πιθανός συνεργός. Ενώ επικρατούσε πανικός στον σταθμό των λεωφορείων ένας φύλακας τον πυροβόλησε και στη συνέχεια οι περαστικοί, όντας βέβαιοι πως είναι δράστης της επίθεσης άρχισαν να τον κλοτσούν και να τον υβρίζουν ενώ ήταν πεσμένος αιμόφυρτος στο έδαφος.

Το βίντεο που έχει δημοσιοποιηθεί περιέχει πολύ σκληρό περιεχόμενο. Όσοι επιθυμούν μπορούν να το δουν εδώ.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο Ισραήλ.

«Φανταστείτε τη μητέρα του φτωχού από την Ερυθραία, που υπέστη ένα εξουθενωτικό ταξίδι για να φτάσει στο Ισραήλ και ο γιος της δέχθηκε πυρά και έπεσε θύμα λιντσαρίσματος από ένα αγριεμένο πλήθος ...να μαθαίνει τα νέα. Πως ο γιος της πέθανε εξαιτίας της αιματηρής σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ», γράφει σε άρθρο του στο ειδησεογραφικό websit του Ισραήλ, Ynetnews.com o Danny Adeno Abebe. Όπως τονίζει, δεν θέλει να σκεφτεί πως ήταν το χρώμα του δέρματος του που οδήγησε το πλήθος να του επιτεθεί, ειδικά αφού στα χέρια του δεν κρατούσε όπλο.

Ειδική αναφορά κάνει μάλιστα και στον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα και έχουν καταγωγή από το Σουδάν και την Ερυθραία και το τι μπορεί να σημαίνει γι αυτούς, αφού τα μάτια των Ισραηλινών δεν ξεχωρίσουν- εκ πρώτης όψεως- από την εικόνα που έχουν στο μυαλό τους για το πως πρέπει να «φαίνεται» ένας δράστης μια επίθεσης με μαχαίρι.

«Πρέπει να θυμόμαστε πως ήρθαν εδώ για να εργαστούν, πως άφησαν πίσω οικογένειες που περιμένουν από αυτούς να τους στείλουν χρήματα...Αυτός δεν είναι δικός τους πόλεμος. Όπως και πολλοί από εμάς, ζουν μέσα στον φόβο της πραγματικότητας του Ισραήλ. Σχεδόν κάθε ένας εξ αυτών υπέφερε με κάποιο τρόπο πριν φτάσει στο Ισραήλ».

Σημειώνεται πως στο Ισραήλ ζουν περί τα 33.000 άτομα που έχουν καταγωγή από την Ερυθραία και 9.000 με καταγωγή από το Σουδάν και συχνά, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, υπήρξαν εκδηλώσεις οργής σε βάρος τους.

Δημοφιλή