ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2015 09:53 EEST | Updated 20/10/2015 09:53 EEST

ΟΗΕ: Πάνω από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα το 2015

ASSOCIATED PRESS
Migrants and refugees arrive on a dinghy from the Turkish coast to the northeastern Greek island of Lesbos, Monday, Oct. 19, 2015. More than 600,000 people, mostly Syrians, have reached Europe since the beginning of this year. (AP Photo/Santi Palacios)

Πάνω από μισό εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν μέσα στο 2015 δια θαλάσσης στην Ελλάδα, ενώ ο ρυθμός αφίξεων αυξάνεται, καθώς πάνω από 8.000 έφθασαν μόνο τη Δευτέρα, σπεύδοντας για να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε πως 27.500 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν τράνζιτ στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, χώρα από την οποία έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες.

«Έχουμε φθάσει σε άλλο ένα δραματικό ορόσημο, με την άφιξη χθες (Δευτέρα) 8.000 ανθρώπων, που ανέβασαν το σύνολο σε 502.000. Προφανώς ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε, όμως βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα» , δήλωσε η Φλέμινγκ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Έχει μέγιστη σημασία εδώ, όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, οι συνθήκες υποδοχής να είναι οι κατάλληλες. Χωρίς αυτό το ουσιαστικής σημασίας στοιχείο, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από την Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά και μπορεί να αποτύχει».

Μετανάστες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς βορράν μέσω των Βαλκανίων από την Ελλάδα, όμως η Ουγγαρία σφράγισε την Παρασκευή τα σύνορά της με την Κροατία και η Σλοβενία επέβαλε ημερήσιους περιορισμούς στον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται από την Κροατία, αφήνοντας χιλιάδες στα σύνορα, στο κρύο και στη βροχή.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τον στρατό για να βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων της και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)