Κλιμακωτός ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τι θα ισχύσει για σχολεία φροντιστήρια και παιδικούς σταθμούς

Κλιμακωτός ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τι θα ισχύσει για σχολεία φροντιστήρια και παιδικούς σταθμούς
Eurokinissi

Τρία 24ωρα πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση, αδυνατώντας να βρει, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα, ισοδύναμα, προσανατολίζεται στη λύση του κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση .

Το σενάριο αυτό εξετάστηκε στο «μίνι υπουργικό συμβούλιο» που συνεδρίασε τη περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε η δυστοκία για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με απόφαση που ελήφθη από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), και του ΚΥΣΚΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής) στο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαιδευση θα διαμορφωθεί ως εξής:

Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%). Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%. Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%

Το σκεπτικό είναι ότι οι γονείς επιλέγουν εάν θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο και άρα θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το φροντιστήριο αφορά τη μέση οικογένεια.

Παράλληλα, αναγνωρίζεται πως υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, ειδικά φέτος που έμειναν εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά.

Το αρχικό σχέδιο για επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία προκαλούσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. με τον νεοεκλεγέντα γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα να δηλώνει ότι «χτυπά τα λαϊκά στρώματα».

Στην συνεδρίαση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Στην συνεδρίαση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Τέλος, υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Γύρω από το οποίο υπήρξε αναλυτική συζήτηση. Στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση.

Δημοφιλή