Ασφαλιστικό: Σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες ασφαλισμένους - «Ασαφές» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

Ασφαλιστικό: Σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες ασφαλισμένους - «Ασαφές» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών
sooc

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που επιφυλάσσει για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους το νέο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τα όσα περιέχει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το οποίο και θα κατατεθεί σήμερα Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Ένα πόρισμα το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται από ειδικούς επί της κοινωνικές ασφάλισης ως «ασαφές», καθώς πολλά πράγματα θα κριθούν από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών τα οποία θα διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΔΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το νέο Ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνει μία βασική δομική αλλαγή. Από το αναδιανεμητικό σύστημα μεταβαίνουμε στο κεφαλαιοποιητικό και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ριζικά.

Το νέο σύστημα υπολογισμού περιλαμβάνει τρία μέρη: Την αναλογική σύνταξη η οποία θα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης του κάθε εργαζόμενου, την εθνική σύνταξη η οποία θα ανέρχεται σε 260 ευρώ και η οποία θα υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία θα έχουν να κάνουν με ιδιωτική ασφάλιση.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια για χιλιάδες συνταξιούχους σε σχέση με πριν η οποία και θα κυμανθεί από 5% έως 7%.

«Το βασικό είναι ότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων», επισημαίνει στην HuffPost Greece, ο δικηγόρος και ειδικός επί των ασφαλιστικών θεμάτων, Διονύσης Ρίζος.

«Τσεκούρι» σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές, το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, οι περικοπές θα κινηθούν ως εξής:

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν 1000 – 1200 ευρώ σύνταξη τότε οι περικοπές θα αγγίξουν το 11%. Όσοι λαμβάνουν από 1.200 – 1.500 ευρώ οι περικοπές θα κυμανθούν από 12 – 24%.

Για συντάξεις από 1.500 έως 1.800 ευρώ, οι περικοπές θα αγγίξουν το 24%, ενώ για συντάξεις από 1.800 ευρώ και πάνω οι περικοπές θα φτάσουν και ακόμη και το 33%.

«Ασαφές» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι πόρισμα της Επιτροπής Σοφών περιέχει ορισμένες προτάσεις μεν, αλλά δεν είναι κάτι το δεσμευτικό. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα παραμένει και ασαφές, σύμφωνα με ειδικούς επί της κοινωνικής Ασφάλισης.

«Το πόρισμα της Επιτροπής είναι ασαφές. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε για το επιτόκιο, αναμένουμε τις αναλογιστικές μελέτες. Δεν ξέρουμε τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση το Νοέμβριο», τονίζει στην HuffPost Greece, o κ. Ρίζος.

Άλλωστε το γενικότερο πλαίσιο των επερχόμενων αλλαγών του Ασφαλιστικού θεσμοθετήθηκε, το καλοκαίρι με την ψήφιση του ν. 4336/2015.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΚΟΠΚ), ο νόμος 4336/2015 περιέχει αρκετές δεσμεύσεις της κυβέρνησης «οι οποίες αφήνουν ελάχιστα περιθώρια παρερμηνειών».

Όπως για παράδειγμα ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, η πρόσβαση σε σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, ο εκσυγχρονισμός της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους, η σύνδεση εισφορών – παροχών, η ενοποίηση όλων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα, κτλ.

Σκουρλέτης: Δεν δεσμεύει το πόρισμα των Σοφών

Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση το πόρισμα των Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, καθώς είναι συμβουλευτικός ο ρόλος της είπε το πρωί της Δευτέρας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

Έκτακτη εισφορά στους ελευθέρους επαγγελματίες

Στο μεταξύ πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την έκτακτη εισφορά ύψους 100 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, την οποία φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά εξετάζεται να επιβληθεί πάνω στις αμοιβές και τα έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών. Το υπουργείο εργασίας ωστόσο με ανακοίνωσή του το διέψευσε.

«Τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Δημοφιλή