ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/10/2015 15:20 EEST | Updated 20/10/2015 15:20 EEST

Η νόμιμη εργασία των μεταναστών θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης, λέει ο Πετρόπουλος

Eurokinissi

Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενέκρινε η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης τον διορισμό του Δημητρίου Τσακίρη, στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

Ο διορισμός του κ. Τσακίρη, έλαβε 12 θετικές ψήφους, 5 αρνητικές, και μία λευκή ψήφο. "Παρών" δήλωσαν οι τρεις βουλευτές από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή ενώ λευκή ψήφο έδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Η νόμιμη απασχόληση των μεταναστών, μπορεί δώσει τη λύση στο δημογραφικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε απευθυνόμενος στην Επιτροπή, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Τάσος Πετρόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε «διαδόσεις» τα δημοσιεύματα για τις συντάξεις, και είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δημιουργήσει δυσμενέστερους όρους για τους συνταξιούχους». Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Επιτροπής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη 550.000 νόμιμοι μετανάστες που μπορούν να αποτελέσουν "πρώτη ύλη" για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Πετρόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων και χαρακτήρισε αναγκαία τη νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που αναμένεται το Νοέμβριο.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και μετά από διάλογο. «Θέλουμε να βάλουμε το τραίνο στις ράγες του», είπε χαρακτηριστικά.

«Ουδέποτε σκεφτήκαμε και ουδέποτε μιλήσαμε για επιβολή πρόσθετων φόρων και πρόσθετης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνδεθεί η ασφαλιστική εισφορά με τον τζίρο των επιχειρήσεων, που αποτελεί αίτημα των ενώσεων των επιχειρηματιών.

Τάχθηκε τέλος υπέρ της επαναπρόσληψης των 480 συμβασιούχων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν όταν έληξαν οι συμβάσεις τους, εφόσον το αποφασίσουν τα δικαστήρια και απέδωσε την παράταση της εκκρεμότητας στις συνεχείς αναβολές της εκδίκασης των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό.

«Τα πολυσέλιδα βιογραφικά δεν έσωσαν τα Ταμεία» απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα σε σχόλιο του Χρήστου Σταϊκούρα, για «φτωχό βιογραφικό μόλις 11 γραμμών», που κατέθεσε ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στα οικονομικά του Οργανισμού και σημείωσε ότι είναι ελλειμματικός επί σειρά ετών. Πρόσθεσε, ότι το έλλειμμα είναι σήμερα στα 347 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι θα ανέλθει έως το τέλος του έτους στα 546 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο Διοικητή του ΟΑΕΕ, οι ανείσπρακτες εισφορές φθάνουν τα 10 δις ευρώ και το σύνολο των οφειλετών τις 529.000, ενώ πρόσθεσε ότι τα 1,3 δις ευρώ οφείλονται από ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.

«Ο αριθμός των ασφαλισμένων έχει μειωθεί κατά 15% και το ύψος των εισφορών κατά 28%», είπε ο κ. Τσακίρης, και σημείωσε ότι μόνο το 57% των συνταξιούχων του Οργανισμού είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ενώ οι υπόλοιποι είναι συνταξιούχοι λόγω θανάτου ή λόγω αναπηρίας.

Σε ότι αφορά τέλος την πορεία της ρύθμισης των 100 δόσεων ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, ανέφερε ότι στη ρύθμιση του νόμου 4321/2015, έχουν ενταχθεί 140.000 ασφαλισμένοι και έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους, 110 εκατ. ευρώ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)