Elian Gonzalez: Η ιστορία του ήρωα της Κούβας 15 χρόνια μετά τη διάσωσή του

Elian Gonzalez: Η ιστορία του ήρωα της Κούβας 15 χρόνια μετά τη διάσωσή του

Όταν ο μικρός Elian Gonzalez επέστρεψε στην Κούβα το 2015, μετά από μια επίπονη μάχη για την επιμέλειά του ήθελε η ζωή του να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι η τότε κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο είχε υποσχεθεί στον πατέρα του, ότι το παιδί θα έχει μια ήρεμη εφηβεία ωστόσο δεν συνέβη κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα σήμερα ο 21χρονος Elian να αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα στο νησί.

Η ιστορία του παιδιού ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου 1999 όταν η αμερικανική ακτοφυλακή έσωσε τον πεντάχρονο τότε Elian Gonzalez, ο οποίος βρέθηκε μόνος στη θάλασσα ανοικτά του Μαϊάμι. Η μητέρα του και άλλοι εννέα συνεπιβάτες του στο μικρό σκάφος είχαν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από την Κούβα στις ακτές της Φλόριντα. Τον 5χρονο υιοθέτησε ο θείος του στο Μαϊάμι, αλλά την κηδεμονία του διεκδικούσε και ο πατέρας του ο οποίος ζούσε στην Κούβα. Το παιδί που ήταν "μήλον της έριδος" μεταξύ των κουβανικών και των αμερικανικών Αρχών, σήμερα είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Κουβανικής Επανάστασης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Φιντέλ Κάστρο ο οποίος εκείνη την εποχή διοργάνωσε τεράστιες πορείες διαμαρτυρίας στο νησί, απαιτώντας από τις αμερικανικές Αρχές την επιστροφή του μικρού.

Από τη πλευρά τους οι συγγενείς του στο Μαϊάμι υποστήριζαν ότι αν το παιδί επέστρεφε στην Κούβα, θα γινόταν το έπαθλο της κουβανικής κυβέρνησης. Καθώς οι δύο πλευρές απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη για την κηδεμονία του Elian , οι αμερικανικές Αρχές αποφάσισαν να στείλουν το παιδί να μείνει με τον πατέρα του που είχε μεταβεί στις ΗΠΑ με τη δεύτερη σύζυγό του και τον λίγων μηνών γιο τους, για να πάρει πίσω τον Elian . Οι συγγενείς του στο Μαϊάμι αρνήθηκαν να τον παραδώσουν και ένοπλοι άνδρες του FBI εισέβαλαν στο σπίτι τους για να τον πάρουν διά της βίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τελικά το αίτημα των συγγενών να πάρουν πίσω τον μικρό Elian και εκείνος επέστρεψε στην Κούβα με τον πατέρα του. Η κυβέρνηση γιόρτασε την επιστροφή Elian με μια μαζική διαδήλωση. Από τότε, Ο Elian ήταν περιτριγυρισμένος από την κυβέρνητικους σωματοφύλακες.Ο πατέρας του από σερβιτόρος διορίστηκε στην Εθνική Συνέλευση του νησιού.

Ο νεαρός τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν επίτιμος καλεσμένος στους κυβερνητικούς εορτασμούς με αφορμή την επιστροφή τριών κουβανών πρακτόρων, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι μετά την ιστορική συμφωνία Κούβας - ΗΠΑ.

"Είναι λάθος να λέμε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν χαθεί" δήλωσε ο Elian, στην Granma, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. «Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι το μέλλον, είναι το παρόν» συμπλήρωσε. Στην ίδια συνέντευξη, ο Elian υποστήριξε ότι δεν κάνει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους νέους.

"Διασκεδάζω, παίζω ποδόσφαιρό, αλλά επίσης ασχολούμαι και με την επανάσταση και συνειδητοποιώ ότι οι νέοι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της χώρας" σχολίασε. Ο Elian σπουδάζει μηχανολόγος σε στρατιωτική σχολή και όταν αποφοιτήσει λέει ότι θέλει να καταταγεί στον κουβανικό στρατό. "Το να ζω εδώ, είναι ένα χρέος προς τον λαό της Κούβας. Για αυτόν θα εργάζομαι και θα μάχομαι πάντα" είπε.

Μιλώντας στο ABC, τον Μάιο, ο Γκονζάλες είπε ότι θα ήθελε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ξανά και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να επιστρέψει στην Κούβα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό για την αγάπη που μου δείχνει. Θέλω να βρω τον χρόνο να τους δείξω την αγάπη μου » είπε. Ωστόσο, ο νεαρός Κουβανός παραμένει πιστός στην Κουβανική Επανάσταση.

Τον Μάιο ο 21χρονος εξελέγη στην ηγεσία της τοπικής επιτροπής για την Υπεράσπιση της Επανάστασης, των οργανώσεων που λειτουργούν ως τα μάτια και τα αυτιά της κουβανικής κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή σε αυτές της οργανώσεις έχει μειωθεί μεταξύ των νέων, οι οποίοι δείχνουν να ενδιαφέρονται λιγότερο για την προ 59 χρόνων επανάσταση σε σχέση με τους γονείς και τους παππούδες τους.

ΠΗΓΗ: cnn.com

Δημοφιλή