Γητευτές φιδιών: Το αρχαίο επάγγελμα που κόβει την ανάσα και περνά από πατέρα σε γιο

Γητευτές φιδιών: Το αρχαίο επάγγελμα που κόβει την ανάσα και περνά από πατέρα σε γιο
youtube

Οι γητευτές των φιδιών είναι συνυφασμένη με την Ινδία. Φορώντας τα παραδοσιακά λευκά ή κόκκινα τουρμπάνια και παίζοντας μουσική με το αγαπημένο τους φλάουτο, προσποιούνται ότι υπνωτίζουν τα φίδια. Η κουλουριασμένο μέσα σε ένα καλάθι κόμπρα η οποία βρίσκεται μπροστά του αρχίζει να χορεύει στο ρυθμό που ο γητευτής παίζει τη μουσική του. Το κοινό δίπλα του ξετρελαίνεται.

Οι γητευτές των φιδιών είναι ένα αρχαίο επάγγελμα το οποίο ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρκετοί από τους γητευτές επισκέπτονται χωριά και πόλεις όπου και προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους. Στα διάφορα μέτρα προστασίας που μπορεί να πάρουν είναι η αφαίρεση των δοντιών του φιδιού, το ράψιμο του στόματός του ή ακόμη και η αφαίρεση των αδένων του δηλητηρίου. Στην Δυτική Αφρική, οι γητευτές χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους. Όπως για παράδειγμα το να ταΐζουν το στόμα του φιδιού με βότανα τα οποία παραλύουν τους μύες της γνάθου και προκαλούν φλεγμονή στους αδένες του δηλητηρίου.

Τα φίδια που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα στην Ινδία προτιμάται περισσότερο η κόμπρα αν και μερικοί γητευτές χρησιμοποιούν τις οχιές. Σε κάποιες άλλες περιοχές μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμη και πύθωνες.

Οι γητευτές των φιδιών είναι συνήθως ένα κληρονομικό επάγγελμα. Οι περισσότεροι γητευτές μαθαίνουν την πρακτική σε νεαρή ηλικία από τον πατέρα τους. Σε μερικά μέρη της Ινδίας μάλιστα υπάρχουν ολόκληροι οικισμοί όπου κατοικούν γητευτές φιδιών και οι οικογένειές τους.

Επίσης, αρκετά συχνά οι γητευτές των φιδιών θεωρούνται ως παραδοσιακοί θεραπευτές και μάγοι, ιδιαίτερα σε κάποιες αγροτικές περιοχές. Οι ίδιοι μάλιστα πωλούν κάθε είδους φίλτρα και αλοιφές τα οποία υποτίθεται ότι μπορεί να θεραπεύσουν τα πάντα.

Πηγές wikipedia, cobra.org

Δημοφιλή