Οι δύο ερωτήσεις δημοσιογράφου που «άδειασαν» τον Κάμερον και τον Πρόεδρο της Κίνας και έκαναν υπερήφανους τους Βρετανούς

Οι δύο ερωτήσεις δημοσιογράφου που «άδειασαν» τον Κάμερον και τον Πρόεδρο της Κίνας

Οι επικρίσεις προς τους δημοσιογράφους συχνά μπορούν να συναγωνιστούν αυτές για τους πολιτικούς. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό αλλά μάλλον παγκόσμιο. Αυτή τη φορά όμως η τιμή της βρετανικής δημοσιογραφίας- που αποτελεί μια σχολή από μόνη της- όχι μόνο σώθηκε αλλά «έλαμψε».

Γιατί εάν θα μείνει κάτι που θα θυμούνται -δικαίως με υπερηφάνεια- οι Βρετανοί αλλά ίσως και οι Κινέζοι από την επίσκεψη του προέδρου Ξι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο, μάλλον δεν θα είναι οι συμφωνίες ύψους περίπου 50δισ που έκλεισε με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Θα είναι η έστω και για λίγο αμήχανη στιγμή που τους επιφύλαξε δημοσιογράφος του ΒΒC και η ικανοποίηση – που όπως φαίνεται προσέφερε στους συμπατριώτες της - πως με δύο ερωτήσεις της είπε και δύο μεγάλες αλήθειες που και οι δύο ηγέτες ήθελαν τόσο, μα τόσο πολύ να κρύψουν...

Οι δημοσιογράφοι κατά την συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών την Τετάρτη, είχαν δικαίωμα να κάνουν δύο ερωτήσεις, μια σε κάθε αρχηγό κράτους. Η δημοσιογράφος Λάουρα Κουένσμπεργκ αποφάσισε με τις δύο ερωτήσεις της να «καρφώσει» και τους δύο, λέγοντας αλήθειες που και οι δύο ήθελαν να κρύψουν κάτω από το χαλί.

Η ερώτησή της προς τον κινέζο πρόεδρο ήταν: «Γιατί πιστεύετε πως οι βρετανοί πολίτες θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι επειδή θα κάνουν περισσότερες δουλειές με μια χώρα που δεν είναι δημοκρατική, στην οποία δεν υπάρχει διαφάνεια και έχει μια βαθύτατα, πραγματικά βαθύτατα προβληματική στάση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα;».

Βέβαια ήρθε και η σειρά του Καμερον: «Εάν ήσασταν μεταλλεργάτης που είχε χάσει τη δουλειά του χθες, την ίδια στιγμή που έβλεπε τον πρόεδρο Ξι να μεταφέρεται στο Whitehall μέσα σε ένα επίχρυσο άρμα, πως θα νιώθατε; Υπάρχει πραγματικά οποιοδήποτε αντίτιμο που αξίζει να πληρώσουμε προκειμένου να επεκτείνουμε τα επιχειρηματικά μας συμφέροντα στη Κίνα;».

Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος υποστήριξε πως η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνδυάζοντας βέβαια αυτή με την «κινεζική πραγματικότητα». Βέβαια, όπως είπε, υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτιώσεις, κάτι που ισχύei για όλες τις χώρες.

Ο δε Κάμερον θέλησε να απορρίψει τη λογική του ερωτήματος της δημοσιογράφου πως δηλαδή υπάρχει θέμα επιλογής ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα επιχειρηματικά συμφέροντα τονίζοντας πως βάσει εμπειρίας τα δύο αυτά μπορούν να συμβαδίζουν.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του κινέζου προέδρου έχει προκαλέσει ποικίλα αρνητικά σχόλια στη Βρετανία και αντιδράσεις. Αφενός εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας στα μεταλλεία της χώρας αφού η Κίνα έχει κατακλύσει την αγορά με φθηνό ατσάλι και αφετέρου επειδή η υποδοχή που επιφυλάχθηκε ήταν προκλητικά υπερβολική.

Στη Βρετανία, όπως φαίνεται και στην πρώτη σελίδα της βρετανικής Huffington Post αλλά και σε άλλα διεθνή μέσα, οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου έκλεψαν την "παράσταση" από τους δύο ηγέτες -για καλό σκοπό- και μάλλον διέψευσαν το παλιό δημοσιογραφικό ρητό που έλεγε πως όταν ο δημοσιογράφος γίνεται "είδηση", κάτι δεν έχει κάνει σωστά.

(Με πληροφορίες από την βρετανική έκδοση της Huffington Post και του Ιndependent)

Δημοφιλή