ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/10/2015 14:35 EEST | Updated 21/10/2015 14:35 EEST

Καταψήφισε η ΝΔ το κείμενο του ΕΛΚ που επικρίνει την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα

Flickr

Το προσφυγικό ζήτημα και το κείμενο προσχεδίου για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε σημείο που παρά τις αλλαγές που έγιναν η ελληνική πλευρά να το καταψηφίσει. Σημειώνεται πως στο κείμενο υπήρχαν επικριτικές αναφορές στη χώρα μας ενώ η «μάχη» θα συνεχιστεί και την Πέμπτη στην Ολομέλεια στην οποία αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση το κείμενο.

Επίσης τα μέλη της «οικογένειας» της ΝΔ σε επίπεδο ευρωπαϊκών κομμάτων, θέτουν και θέμα καλύτερου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ- που βέβαια είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ελλάδας- ώστε να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλες χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε και οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα αποσταθεροποιούσαν πολλές χώρες και πολλές περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως «θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη, περισσότερη Ευρώπη. Που να μπορεί να ικανοποιεί με αλληλεγγύη τους πολίτες μας» σημειώνοντας πως το κόμμα του ως «μέλος αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας...πρεσβεύει τις αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο..Εδώ συζητάμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν την Ευρώπη. Παρεμβαίνουμε για τα θέματα της ανάπτυξης, για τα ζητήματα της ανεργίας, για το προσφυγικό και για όλα εκείνα τα οποία σήμερα απασχολούν τους πολίτες της Ευρώπης», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως πολλές από τις αποφάσεις του ΕΛΚ μετουσιώνονται τις περισσότερες φορές, σε κυβερνητικές αποφάσεις και σε Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μεϊμαράκης συμπλήρωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, που μετέχει με 16 συνέδρους, κάνει συνεχείς παρεμβάσεις και στη διαμόρφωση των κειμένων και στη διαμόρφωση των πολιτικών, ιδιαίτερα σε ζητήματα ανάπτυξης, ανεργίας, αλλά και κυρίως στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό.

Ακόμη στο συνέδριο του ΕΛΚ προωθείται κείμενο για την «εδαφική ακεραιότητα», θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την Ισπανία και την προσπάθεια του Μαριάνο Ραχόι να σταματήσει τις κινήσεις των Καταλανών. Ιδιαίτερη σημασία για τον Ραχόι έχει και το ψήφισμα για τις οικονομικές πολιτικές, ενώ όπως τονίζει η El Pais, ο ίδιος επιδιώκει να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, «η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ΕΕ», όπως λένε και πηγές του Λαϊκού Κόμματος.

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δίνουν το «παρών» η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πάσους Κοέλιου. Επίσης θα είναι στη Μαδρίτη ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και η ηγεσία της ΕΕ, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν και ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα είναι παρών και αναμένεται η παρέμβασή του, το βράδυ της Πέμπτης.

Sponsored Post