Επιθέσεις στον Νετανιάχου για τις δηλώσεις του πως δεν ήταν ο Χίτλερ αλλά ο Μουφτής της Ιερουσαλήμ πίσω από το Ολοκαύτωμα

Ο Νετανιάχου υποστηρίζει πως δεν ήταν ο Χίτλερ αλλά ο Μουφτής της Ιερουσαλήμ πίσω από το Ολοκαύτωμα

Ένα απίστευτο γαϊτανάκι επικριτικών και απολογητικών δηλώσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ πως το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία και ο Αδόλφος Χίτλερ δεν επιθυμούσαν την εξόντωση των Εβραίων και πως πίσω από την «Τελική Λύση» ήταν μουσουλμάνος ηγέτης ο οποίος...έβαλε την ιδέα στον γερμανό δικτάτορα. Η δε στιγμή που επέλεξε να κάνει αυτή τη δήλωση ενώ οι σχέσεις Παλαιστινίων-Ισραηλινών δοκιμάζονται για μια ακόμη φορά σκληρά και η βία οδηγεί στην παράνοια- και κατά όποιου μοιάζει με μουσουλμάνο- προκαλεί ερωτηματικά ενώ μέσα ενημέρωσης διεθνώς, σχολιάζουν πως αυτό που ήθελε να «πει» ήταν πως οι Παλαιστίνιοι ευθύνονται -έστω και μερικώς μέσω του Μουφτή- για τη προσπάθεια εξόντωσης των Εβραίων...

Η δήλωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήρθε κατά τη διάρκεια του 37ου Σιωνιστικού Συνεδρίου. Ο πρωθυπουργός, υποστήριξε πως στόχος του Χίτλερ ήθελε να απελάσει τους Εβραίους και πως ήταν ο μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ αυτός που τον έπεισε να ακολουθήσει την οδό της γενοκτονίας. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως με τη δήλωση του αυτή δεν δίνει «άφεση αμαρτιών στον Χίτλερ».

Πάντως, όπως αναφέρει η Independent, ο Νετανιάχου είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις και το 2012 -χαρακτηρίζοντας τον ίδιο Μουφτή ως έναν από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος- και μάλιστα από το βήμα του Κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Ως ήταν αναμενόμενο η δήλωση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στο Ισραήλ, Ynetnews ακαδημαϊκοί που ειδικεύονται στο Ολοκαύτωμα, αμφισβητούν ευθέως και κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του. Παράλληλα πολιτικά πρόσωπα επικρίνουν σφόδρα το περιεχόμενο της δήλωσης του ενώ η Γερμανία έσπευσε να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την προσπάθεια συστηματικής και μεθοδευμένης εξόντωσης της Εβραίων από την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Νταν Μίτσμαν, γνωστός διεθνώς ως ειδικός επί τους θέματος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για το Ολοκαύτωμα στο Πανεπιστήμιο του Μπαρ Ιλάν αλλά και αντίστοιχου διεθνούς ινστιτούτου στο Γιάντ Βεσέμ, εξήγησε πως αν και ο μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ όντως είχε συναντηθεί με τον Χίτλερ, αυτή η συνάντηση έγινε αφού είχε ληφθεί η απόφαση για την «Τελική Λύση».

Κατά τον Νετανιάχου όμως ο μουφτής «Πήγε στο Βερολίνο...Ο Χίτλερ δεν ήθελε την εξόντωση των Εβραίων τη δεδομένη στιγμή, ήθελε να τους απελάσει. Και ο Χατζ Αμίν αλ Χουσεϊνί πήγε στον Χίτλερ και του είπε “εάν τους απομακρύνεις θα έρθουν όλοι σε εμάς”. “Τότε τι να κάνω;” τον ρώτησε ο Χίτλερ. Και εκείνος απάντησε: “Να τους κάψεις”».

Όλα αυτά πάντα σύμφωνα με τον Νετανιάχου ο οποίος πήγε το θέμα ακόμη πιο μακριά υποστηρίζοντας πως ο μουφτής ισχυριζόταν πως οι Εβραίου ήθελαν να καταστρέψουν το τέμενος Αλ Ακσα πριν τον Πόλεμο «και αυτό το ψέμα κρατάει περίπου 100 χρόνια» συνδέοντας έτσι με έναν ανορθόδοξο- και προφανώς αμφισβητούμενο τρόπο- τα υποτιθέμενα «γεγονότα» του τότε με τις σημερινές ταραχές στην περιοχή που είχαν ως κεντρικό σκηνικό της βίας και το συγκεκριμένο Τέμενος.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν τις δηλώσεις Νετανιάχου ως κραυγαλέα προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, η PLO σχολίασε επίσης το θέμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μισεί τόσο πολύ τους Παλαιστίνιους που είναι διετεθειμένος ακόμη και να δώσει άφεση αμαρτιών στον Χίτλερ.

Τέλος η γερμανική κυβέρνηση, σχολιάζοντας τις δηλώσεις τονίζει πως η ευθύνη για το Ολοκαύτωμα βαρύνει αποκλειστικά τους Γερμανούς. «Όλοι οι Γερμανοί γνωρίζουμε την ιστορία της δολοφονικής, ρατσιστικής μανίας των Ναζί» δήλωσε η ίδια η Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ.

Δημοφιλή