Ψάχνοντας για ισοδύναμα ξεκινά η μίνι διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών. Ασφυκτική πίεση για εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων

Ψάχνοντας για ισοδύναμα ξεκινά η μίνι διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών. Ασφυκτική πίεση για εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων
Eurokinissi

Κυνηγώντας τις υποδόσεις των 2+1 δισ ευρώ και ψάχνοντας ισοδύναμα μέτρα σχεδόν 3,4 δισ ευρώ η κυβέρνηση κάθεται από σήμερα Τετάρτη ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον Αύγουστο έναντι των δανειστών, αλλά και τον Σεπτέμβριο έναντι των ψηφοφόρων.

Τις μεν πρώτες φαίνεται πως σε γενικές γραμμές (αν και με καθυστερήσεις) τις υλοποιεί. Σε ότι έχει να κάνει όμως με τις δεσμεύσεις περί ισοδύναμων μέτρων που έδωσε προεκλογικά, η κυβέρνηση έρχεται τώρα αντιμέτωπη με αυτές και φαίνεται πως δεν μπορεί να τις τηρήσει.

Οι τριήμερες επαφές με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) στην Αθήνα, περιλαμβάνουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, το προσχέδιο της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων αλλά και την επεξεργασία των Ελληνικών προτάσεων αναφορικά με τα ισοδύναμα μέτρα.

Ωστόσο η δουλειά που έχει να γίνει ακόμα είναι αρκετή. Ακριβώς για αυτό αναβλήθηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Μάλιστα ο κ. Φλαμπουράρης προσερχόμενος το πρωί της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου γίνεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ότι «δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση».

Σημειώνεται στην απογευματινή συνάντηση θα λάβουν μέρος οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης και Τρ.Αλεξιάδης.

Εάν η «μίνι» διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί με επιτυχία τότε θα ανοίξει αυτόματα ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ ευρώ, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό θα αποτελέσει και το σήμα για την οριστικοποίηση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων, στην οποία θα περιλαμβάνονται ακόμα πιο δύσκολα ορόσημα. Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, νέο φορολογικό είναι τα βασικότερα «αγκάθια» της δεύτερης λίστας.

Το καθένα ξεχωριστά θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων προκειμένου να μην χαθούν κρίσιμες ημερομηνίες. Για παράδειγμα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να έχουν κλείσει έως το τέλος του χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση καραδοκεί η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και το κούρεμα των καταθέσεων.

Ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από τα χρονοδιαγράμματα είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται Υπουργικό Συμβούλιο για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αποφασιστεί πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αντίστοιχα, ο σχεδιασμός του νέου Ασφαλιστικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. Τα μέτρα που θα ληφθούν για την περικοπή της δαπάνης και κυρίως οι δράσεις που θα αποφασιστούν προκειμένου να γίνει βιώσιμο, έχουν να κάνουν άμεσα με τη κουβέντα για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, περνά μέσα από τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Με λίγα λόγια χωρίς βιώσιμο Ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρχει βιώσιμο χρέος. Το ΔΝΤ το επαναλαμβάνει εδώ και καιρό και για αυτό έχει ρίξει το βάρος του στη μεταρρύθμιση του συστήματος. Αυτό άλλωστε ήταν και το περιεχόμενο των συζητήσεων του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τα στελέχη του ΔΝΤ στη μακρινή Λίμα του Περού κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Ταμείου.

Ισοδύναμα 3,4δισ ευρώ

Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν αισιόδοξοι αναφορικά με την κατάληξη της «μίνι» διαπραγμάτευσης αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Ακόμα και για όσα από αυτά έχουν καθυστερήσει θεωρούν ότι είτε θα δοθεί μικρή παράταση είτε θα ενταχθούν στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων.

Αντίθετα όμως η ίδια αισιοδοξία δεν υπάρχει αναφορικά με την εξεύρεση ισοδύναμων προκειμένου να αποφευχθούν μια σειρά από σκληρά μέτρα.

Ήδη στο μέτωπο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει ισοδύναμα με αποτέλεσμα να προχωράει στην εφαρμογή τους έστω και με μικρές παραλλαγές.

Συγκεκριμένα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα για τα 168 εκατ ευρώ το 2015 και περίπου 250 εκατ ευρώ που είχε προϋπολογιστεί ότι θα φέρει το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, δεν γλύτωσε την εφαρμογή του.

Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται η λανθασμένη εκτίμηση που έκανε για τα έσοδα που θα μπορούσε να αποδώσει το ΦΠΑ στην εκπαίδευση την υποχρεώνει όχι μόνο να φέρει ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, αλλά και να συνεχίσει την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να καλύψει την «τρύπα»

Τα έσοδα από τους «μειωμένους» συντελεστές 13% για τα σχολεία και 6% για τα φροντιστήρια θα πρέπει να συμπληρωθούν με τουλάχιστον ακόμα 100εκατ ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2015. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θύμα στις κυβερνητικές αστοχίες θα πέσει το επίδομα θέρμανσης, το οποίο πάει προς κατάργηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 100 εκατ ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για αυτό το σκοπό.

Αντίστοιχα, μπορεί η κυβέρνηση να μην προχωρά στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος , ωστόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και τη θέσπιση βασικής σύνταξης στα 390 ευρώ. Μέσω αυτού του τρόπου η κυβέρνηση αποφεύγει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 375 εκατ ευρώ, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει και με τα 100 εκατ ευρώ τα οποία απαιτούνται προκειμένου να μην εφαρμοστεί η νέα φορολόγηση των αγροτών,με την οποία αυξάνεται ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%.

Ακόμα 200 εκατ ευρώ αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να «ελαφρύνει» την κλίμακα φορολόγησης ενοικίων. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 500εκατ ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ και ακόμα 20 εκατ ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα» από την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία.

Στο περίπου 1,4δισ ευρώ που κοστίζουν τα παραπάνω ισοδύναμα μέτρα, θα πρέπει να προστεθούν και τα 2δισ ευρώ από τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις.

Δημοφιλή