Ήλθαν, είδαν και απήλθαν. Οι ηγέτες που επισκέφθηκαν την Αθήνα πριν και μετά τα Μνημόνια, οι προσδοκίες και οι αντιδράσεις

Ήλθαν, είδαν και απήλθαν. Οι ηγέτες που επισκέφθηκαν την Αθήνα πριν και μετά τα Μνημόνια

Περίπου 70 εκπρόσωποι σημαντικών γαλλικών επιχειρήσεων, 7 υπουργοί και ο Φρανσουά Ολάντ. Τα μέσα κάνουν λόγο για γαλλική απόβαση στην Αθήνα, που θα φέρει στήριξη της Ελλάδας στις διεκδικήσεις της για το χρέος, αλλά και γαλλικές επενδύσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος θα μιλήσει και στην ελληνική Βουλή, όπως είχε κάνει και ο προκάτοχός του το 2008, Νικολά Σαρκοζί. Τότε ο Σαρκοζί ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης μετά από 17 χρόνια που απευθυνόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο, η συνεδρίαση ήταν πανηγυρική και ο Σαρκοζί δήλωνε Έλληνας.

Αυτή η επίσκεψη μας έκανε να θυμηθούμε όλες όσες προηγήθηκαν. Μεγάλοι ηγέτες στην Αθήνα, για ένα πάρε δώσε με την εκάστοτε ελληνική ηγεσία, που δεν τύχαιναν πάντα της καλύτερης υποδοχής από την κοινή γνώμη. Γεύματα σε Ακρόπολη και Ραφήνα, οι υπογραφές και πανηγυρικές υποδοχές.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που έχει δει 7 Έλληνες πρωθυπουργούς να έρχονται και να φεύγουν κατά τη 10ετή -σταθερή- θητεία της στην Καγκελαρία της Γερμανίας, έχει επισκεφθεί τη χώρα μας 3 φορές. Η μία προ Μνημονίων και δύο μετά. Τα επεισόδια στο Σύνταγμα δεν έλειψαν. Ούτε οι ακραίες εκφράσεις αντίθεσης σε αυτή την επίσκεψη. Ο νυν πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον κόσμο που αντιδρούσε στην επίσκεψη, ύψωνε τη γροθιά του κατά της λιτότητας.

Γάλλος πρόεδρος έχει επισκεφθεί την Αθήνα επίσης 3 φορές. Δύο ο Ολάντ και μια ο Σαρκοζί. Και οι δύο με παριζιάνικη στήριξη, φιλία και συζητήσεις για επενδύσεις.

Ας θυμηθούμε τις παλαιότερες επισκέψεις μεγάλων ηγετών στην Αθήνα.

Ένα ειδυλλιακό γεύμα κάτω από την Ακρόπολη, χαρές για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ελληνικές προσδοκίες για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της χώρας από την Τρόικα, αλλά και «πράσινο φως» για τη μείωση του χρέους -έστω και με τη μορφή υπόσχεσης για μετά τις ευρωεκλογές- αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη και ο κόσμος στα... κάγκελα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, έδινε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο στις αγορές -στις 9 Απριλίου- και δήλωνε βέβαιη ότι η εμπιστοσύνη επέστρεφε στην χώρα μας. Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του έλεγε με σιγουριά ότι «η Ελλάδα τα κατάφερε και η χώρα μπαίνει στην ανάκαμψη». Ως παράδειγμα έφερνε το πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και την έξοδο στις αγορές, τονίζοντας πως όλα αυτά οφείλονται «στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού».

Έξω, ο κόσμος στους δρόμους. Η Μέρκελ είχε -και έχει- συνδεθεί με την λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε τον κόσμο να διαδηλώσει και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι, αφού δήλωσε την υποταγή της στους δανειστές, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μέσω διαρροών για το ότι τάχα έθεσε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου.

Την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης, ένα αυτοκίνητο εκρήγνυται έξω από την τράπεζα της Ελλάδας.

«Ήρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» δήλωνε ο Φρανσουά Ολάντ στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο άντρες συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Σαμαρά να μιλάει για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, την ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας και τις επενδύσεις. Ο Ολάντ από την πλευρά του, τονίζει ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της Γαλλίας και υποστήριξε πως προσπάθησε να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Λέει δε ότι πολλές γαλλικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τις αποκρατικοποιήσεις και γι' αυτό βρίσκεται στη χώρα μας (deja vu).

Ένα χρόνο και έξι μήνες μετά το πρώτο Μνημόνιο, με πολλά σκληρά μέτρα στις πλάτες του ελληνικού λαού, η Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα. Έχει μόλις λίγους μήνες εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μετά τις ψυχρές σχέσεις που είχαν οι δύο την εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση -με τα Ζάππεια και την αντιμνημονιακή ρητορική του Αντώνη Σαμαρά- οι σχέσεις γίνονται πιο θερμές μετά την εκλογή του. Στην κορυφή της ατζέντας για την Ελλάδα βρίσκεται η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ καθώς και το θέμα της διετούς επιμήκυνσης. Η Μέρκελ δήλωνε: «Δεν είμαι δασκάλα να βάζω βαθμούς. Ήρθα για να συμβουλεύσω».

Για επίσκεψη που θα κομίσει το «μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων», έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρισκόταν μαζί με τον επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ.

Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης είναι ογκώδεις και ξεσπούν επεισόδια. Δεν λείπουν οι ακρότητες από πολλές πλευρές. Ο γυμνός διαδηλωτής στο Σύνταγμα, διαδηλωτές ντυμένοι ναζί, επεισόδια.

«Θέλω να σας προτείνω ένα καινούργιο σλόγκαν: Ελλάς - Γαλλία νέα συμμαχία». Με μια ενθουσιώδη ομιλία στην ελληνική Βουλή, την πρώτη μετά από 17 χρόνια που ξένος ηγέτης απηύθυνε ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπενθυμίζει -καταχειροκροτούμενος από τους Έλληνες βουλευτές- τις ρίζες του στη Θεσσαλονίκη. «Όταν ο παππούς μου –τον οποίο λάτρευα- άφησε τη Θεσσαλονίκη –την οποία λάτρευε- , ήταν πολύ νέος και σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο εγγονός του θα επέστρεφε μερικές δεκαετίες αργότερα στην Ελλάδα ως Πρόεδρος, μάλιστα, της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα μιλούσε στη Βουλή των Ελλήνων», είπε. Τονίζει ότι «οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται σ΄ εμάς». Ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση του με τον Σαρκοζί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράφουν κοινή διακήρυξη για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Γεύμα στη Ραφήνα, με οικοδεσπότη τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και μια χώρα χωρίς κρίση και Μνημόνια. Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει «πράγματι άριστες» τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας και «πολιτικό φίλο» τον Κώστα Καραμανλή, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τα επιτεύγματα της χώρας μας στην οικονομία, λέγοντας ότι «τώρα έχετε 4% ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο».

Η «ατζέντα» των δύο ηγετών περιλάμβανε συζητήσεις για το Κυπριακό, το ζήτημα του Κοσόβου, τη μεταρρυθμιστική ευρωπαϊκή συνθήκη, αλλά και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα Eurofighter. Χαρακτηριστικό της -ανέμελης- εποχής ήταν η απουσία συζητήσεων για τις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία του ευρώ.

Δημοφιλή