Οι προτάσεις κυβέρνησης και θεσμών για τα κόκκινα δάνεια στο ραντεβού της Πέμπτης

Οι προτάσεις κυβέρνησης και θεσμών για τα κόκκινα δάνεια στο ραντεβού της Πέμπτης

TaxRebate.org.uk" data-caption="This image portrays buying a property in Europe.Like much of our work, we have put all these images in the public domain. Feel free to use them but please credit out site as the source if you do: TaxRebate.org.uk" data-credit="Images_of_Money/Flickr">

Η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη και η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Σημειώνεται πως κομβικό σημείο στη συζήτηση δανειστών - κυβέρνησης είναι και το θέμα που βάζουν οι πρώτοι για την μεταβίβαση κάποιων κόκκινων δανείων σε hedge funds και distress funds που ειδικεύονται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα δάνεια ή να οδηγήσουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη την εφαρμογή ενός «point system» - μιας «πυξίδας» κατηγοριοποίησης των δανειοληπτών με καθυστερούμενες οφειλές σε ομάδες, για να διαχωριστούν αυτοί που έχουν πραγματικά αδυναμία πληρωμής από τους κατά σύστημα κακοπληρωτές. Βασικός σκοπός του συστήματος αυτός είναι οι τράπεζες να γνωρίζουν πόσο συνεργάσιμος είναι ο κάθε δανειολήπτης και κατά πόσο είναι βιώσιμο το δάνειό του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή