Φωτογραφίζοντας τον ευγενέστερο γίγαντα του κόσμου: Στην ζούγκλα του Κονγκό μαζί με τους Ορεινούς γορίλες

Φωτογραφίζοντας τον ευγενέστερο γίγαντα του κόσμου: Στην ζούγκλα του Κονγκό μαζί με τους Ορεινούς γορίλες

Είναι στην αγκαλιά της μητέρας του και τη βλέπει απ' ευθείας μέσα στα μάτια. Πρόκειται για έναν σπάνιο γορίλα ο οποίος απειλείται με εξαφάνιση και ζει στο εθνικό πάρκο Virunga στα βάθη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Δημοσιογράφοι της Daily Mail πήραν άδεια να επισκεφτούν την περιοχή και να δουν από κοντά πως ζουν οι γορίλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 1989 είχαν καταμετρηθεί μόλις 620 Ορεινοί.

Πριν τρία χρόνια η WWF ανακοίνωσε ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Αρχής Άγριας Ζωής της Ουγκάντα, ο αριθμός τους αυξήθηκε από τους 786, το 2010, στους 880, δύο χρόνια αργότερα.

Από αυτούς, οι 400 ζουν στο Εθνικό Πάρκο Μπουίντι, στην Ουγκάντα και οι υπόλοιποι 480 στην ηφαιστειακή οροσειρά Βιρούνγκα της Ανατολικής Αφρικής, μεταξύ Ρουάντα, Ουγκάντα και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Παλαιότερα εκφράζονταν φόβοι για αφανισμό του έως τα τέλη του περασμένου αιώνα, εξαιτίας συρράξεων, ασθενειών και συρρίκνωσης των οικοτόπων του. Όλοι αυτοί ζουν σε τέσσερα εθνικά πάρκα στα βουνά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ρουάντα και του Ουγκάντα.

Οι Ορεινοί γορίλες ξεχωρίζουν από από τους άλλους καθώς το τρίχωμα τους είναι εντονότερο και μακρύτερο από το τρίχωμα άλλων ειδών ώστε να μπορούν να επιβιώσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ξοδεύει πολύ χρόνο τρώγοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού που είναι απαραίτητες για να διατηρήσει τον τεράστιο όγκο του.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τις ξοδεύει αναζητώντας και καταναλώνοντας φαγητό, το μεσημέρι σταματά για να ξεκουραστεί, και το απόγευμα αναζητά και πάλι φαγητό, πριν έρθει το βράδυ. Κάθε γορίλας φτιάχνει μία πρόχειρη φωλιά με τη γύρω βλάστηση για να κοιμηθεί μέσα, δημιουργώντας μία καινούργια κάθε βράδυ. Μόνο τα νήπια κοιμούνται στην ίδια φωλιά με τις μητέρες τους.

Οι απειλές για τους ορεσίβιους γορίλες παραμένουν, με βασικότερες τον εγκλωβισμό σε κυνηγετικές παγίδες, την εξάπλωση ασθενειών από τους ανθρώπους ή την απώλεια των οικοτόπων λόγω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Για να δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες της Daily Mail πατήστε ΕΔΩ.

Δημοφιλή