«Έχουμε γενική συμφωνία. Είμαστε σε καλό δρόμο», δηλώνει ο Τσακαλώτος για τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών

«Έχουμε γενική συμφωνία. Είμαστε σε καλό δρόμο», δηλώνει ο Τσακαλώτος για τις συνομιλίες με τους δανειστές
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos smiles during a parliament vote on a new austerity reform package in Athens, Oct. 17, 2015. Greece's Prime Minister Alexis Tsipras faces his first test in the country's newly elected parliament Friday since a bailout rebellion split his party and triggered a snap general election last month. (AP Photo/Yorgos Karahalis)
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos smiles during a parliament vote on a new austerity reform package in Athens, Oct. 17, 2015. Greece's Prime Minister Alexis Tsipras faces his first test in the country's newly elected parliament Friday since a bailout rebellion split his party and triggered a snap general election last month. (AP Photo/Yorgos Karahalis)
ASSOCIATED PRESS

«Είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως εξήγησε «σήμερα (Τετάρτη) έγινε μια δημοσιονομικής φύσεως η συζήτηση και υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία. Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%, είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τονίζοντας πως υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση».

Την Πέμπτη, όπως ανέφερε θα διεξαχθεί η συζήτηση για τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο.

Συμπλήρωσε επίσης, πως οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου, υπογραμμίζοντας πως «τους εξηγήσουμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση των 2 δισ ευρώ αναφέροντας πως «αυτό θα γίνει, πιστεύω, μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας».

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν ζητάνε νέα μέτρα αλλά «συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο».

Ο γρίφος των «κόκκινων δανείων

Βέβαια, η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη και η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» που όπως ανέφερε και ο υπουργός, συζητούνται την Πέμπτη, είναι ένα από τα πιο «ευαίσθητα» θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας. Η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες.

Σημειώνεται πως κομβικό σημείο στη συζήτηση δανειστών - κυβέρνησης είναι και το θέμα που βάζουν οι πρώτοι για την μεταβίβαση κάποιων κόκκινων δανείων σε hedge funds και distress funds που ειδικεύονται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα δάνεια ή να οδηγήσουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή αναμένεται να έχουμε νέα συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο τα ζητήματα ποσοτικοποίησης ενώ κατά τη συζήτηση της Τετάρτης οι ενημερώθηκαν για την σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση με πηγές του υπουργείου να αναφέρουν ότι έγινε κατ' αρχήν δεκτή.

Υπουργικό και άφιξη Ολάντ

Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα, ο συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το κεντρικό βέβαια γεγονός της ημέρας είναι η άφιξη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα το απόγευμα. Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών είναι ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και συνολικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, θέματα επενδύσεων, η αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και συνέργειες στον πολιτισμό.

Ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται στην Αθήνα μαζί με πολλούς υπουργούς του (π.χ. Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και περίπου 70 Γάλλους επιχειρηματίες.

Για την ελληνική κυβέρνηση αυτή η επίσκεψη είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό στην πολιτική ατζέντα της Αθήνας είναι να τεθεί το μείζον για την κυβέρνηση Τσίπρα ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους όπου η Γαλλία είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα θα συζητηθεί και η υλοποίηση της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου, η μορφή που θα έχει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή