Βρετανία: Συμφωνίες με την Κίνα ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Κάμερον

Βρετανία: Συμφωνίες με την Κίνα ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε την υπογραφή ενός «τεράστιου αριθμού συμβολαίων, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια λίρες» (περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ), με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στη Βρετανία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

«Οι συμφωνίες που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ενισχύουν μια εταιρική σχέση που αναπτύσσεται» συνεχώς, επισήμανε με εμφανή ικανοποίηση ο Κάμερον κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον ενός ακροατηρίου Κινέζων και Βρετανών επιχειρηματιών στο περιθώριο της επίσημης τετραήμερης επίσκεψης του προέδρου Σι, της πρώτης που πραγματοποιεί επικεφαλής του κινεζικού Κράτους εδώ και 10 χρόνια.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε σε συμφωνίες που συνάφθηκαν μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αφορούν τον πετρελαϊκό όμιλο BP αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων λιρών, τη σύσταση μιας κοινοπραξίας από τον όμιλο οργάνωσης κρουαζιέρων Carnival για 2,6 δισεκατομμύρια στερλίνες με στόχο την κατασκευή πλοίων και συμφωνίες ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών με τη βιομηχανία Rolls-Royce.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Βρετανία και η Κίνα υπέγραψαν μια συμφωνία που προβλέπει την χρηματοδότηση ενός πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη νοτιοδυτική Αγγλία ύψους 18 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή μια ένδειξη ότι οι δύο χώρες επιθυμούν η σχέση τους να φθάσει σε ένα «νέο επίπεδο».

Εκτός των συμβολαίων, ο Κάμερον εξήρε την ολοένα και στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου η Κίνα στοχεύει να στηριχθεί στον πόλο που συνιστά το City του Λονδίνου προκειμένου μεταξύ άλλων να ενισχύει το διεθνή χαρακτήρα του νομίσματός της.

Ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν θα υπάρξει «ανώμαλη προσγείωση» της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως η ανάπτυξη της οποίας έχει καταγράψει ενδείξεις επιβράδυνσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία σε αρκετούς τομείς όπως το διαδικτυακό εμπόριο και η ενέργεια.

«Πραγματοποιώ αυτήν την επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία για να οικοδομήσω πάνω στα επιτεύγματα του παρελθόντος... και να προαγάγω τους δεσμούς Κίνας- Βρετανίας σε ένα νέο επίπεδο», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Κινέζος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ντέιβιντ Κάμερον.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή