Δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν

Δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν
Vice President Joe Biden pauses at George Washington University in Washington, Tuesday, Oct. 20, 2015, during a forum to honor the legacy of former Vice President Walter Mondale. (AP Photo/Molly Riley)
Vice President Joe Biden pauses at George Washington University in Washington, Tuesday, Oct. 20, 2015, during a forum to honor the legacy of former Vice President Walter Mondale. (AP Photo/Molly Riley)
ASSOCIATED PRESS

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2016, τερματίζοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών για τις προθέσεις του αλλά και απομακρύνοντας ένα τεράστιο πολιτικό εμπόδιο από την πορεία της Χίλαρι Κλίντον προς το Λευκό Οίκο.

«Δυστυχώς θεωρώ ότι δε διαθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο για να θέσουμε υποψηφιότητα και να καταφέρουμε να κερδίσουμε το χρίσμα» του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Αν και δεν θα είμαι υποψήφιος, δεν θα σιωπήσω» υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους κήπους του Λευκού Οίκου έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Τζιλ.

«Αν και δεν θα είμαι υποψήφιος, θα υπερασπιστώ ξεκάθαρα και με σθένος τις αξίες του κόμματός μας και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Αυτό το κόμμα και αυτή η χώρα θα υποπέσουν σε ένα τραγικό σφάλμα εάν απομακρυνθούμε ή επιχειρήσουμε να ακυρώσουμε τον απολογισμό του Ομπάμα» τόνισε ο Μπάιντεν.

«Οι Δημοκρατικοί όχι μόνο πρέπει να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν αυτόν τον απολογισμό, αλλά επίσης να προωθήσουν αυτόν τον απολογισμό».

Με την απόφασή του να μη διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, ο 72χρονος πολιτικός φαίνεται πως ενέδωσε στους ενδοιασμούς του για το αν εκείνος και η οικογένειά του ήταν έτοιμοι να εμπλακούν σε μια εξουθενωτική εκστρατεία ενώ ακόμη πενθούν για την απώλεια του γιου του Μπο, που απεβίωσε από όγκο στον εγκέφαλο τον Μάιο. Ο γιος του ωστόσο τον είχε προτρέψει να θέσει υποψηφιότητα.

Ο βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής σκηνής θεωρείται ως ο πιο πιστός σύμμαχος του Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο στηρίζει θερμά μετά την εκλογή του το 2008. Σε αντίθεση με την Χίλαρι Κλίντον, που είχε διατυπώσει δημοσίως την αντίθεσή της σε πολλά ζητήματα (τη Λιβύη, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου).

«Ο πρόεδρος και εγώ δεν έχουμε καμία ιδεολογική διαφωνία» επισήμανε ο ίδιος χθες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ουόλτερ Μοντέιλ στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς εξήραν την προσωπικότητά του

Μετά την ανακοίνωση, η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, αποκάλεσε τον Τζον Μπάιντεν καλό φίλο και σπουδαίο άνθρωπο, εξαίροντας την προσωπικότητά του 72χρονου πολιτικού.

Ο Μπάιντεν είναι «ένας καλός φίλος και σπουδαίος άνθρωπος. Σήμερα και πάντα, αντλούμε έμπνευση από την αισιοδοξία του και τη δέσμευσή του να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο» επισήμανε η Κλίντον σε μήνυμά της στο Twitter.

Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις ενός ακόμη βασικού διεκδικητή του χρίσματος, του Μπέρνι Σάντερς.

Ο Σάντερς δήλωσε ότι ελπίζει πως θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Τζον Μπάιντεν για ζητήματα όπως ο πλούτος, οι ανισότητες και η χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι με εκείνον προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε» υπογράμμισε ο Σάντερς, γερουσιαστής του Βερμόντ, σε ένα δελτίο τύπου.

«Εκείνος κατανοεί την ανάγκη να ανοικοδομήσουμε τη μεσαία τάξη. Και να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα στο εισόδημα και τον πλούτο, (επιπλέον) ένα διεφθαρμένο σύστημα χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, την κλιματική αλλαγή, την δικαιοσύνη στις φυλετικές σχέσεις. Αλλά και τη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό και την ανάγκη χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης από το Κράτος» τόνισε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή