Πώς ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι μεταμορφώθηκε σε λουλουδένιο έργο τέχνης

Πώς ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι μεταμορφώθηκε σε λουλουδένιο έργο τέχνης

Η εφήμερη εγκατάσταση που γέμισε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Ντιτρόιτ με λουλούδια το περασμένο Σαββατοκύριακο μπορεί να τελείωσε πριν τα άνθη προλάβουν να μαραθούν, άφησε όμως πίσω της τους σπόρους ενός σχεδίου που θα κρατήσουν το ακίνητο «σε άνθηση» για χρόνια.

Το «Flower House», το οποίο δημιουργήθηκε από την ανθοκόμο Lisa Waud και δεκάδες άλλους συνεργάτες από όλη τη χώρα, άνοιξε στην περιοχή Hamtramck του Ντιτρόιτ και μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που διήρκεσε κατάφερε να προσελκύσει περίπου 2.000 επισκέπτες. Η έκθεση αυτή είναι το πρώτο μόνο στάδιο του σχεδίου της Waud για την περιοχή, η οποία σταδιακά θα στεγάσει μια φάρμα λουλουδιών.

Η Waud ξεκίνησε να ονειρεύεται μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση με λουλούδια αφού είδε φωτογραφίες από μια επίδειξη μόδας του 2012 όπου είχαν χρησιμοποιήσει ένα εκατομμύριο λουλούδια για σκηνικό. Το σχέδιό της για το Flower House όμως ξεκίνησε να διαμορφώνεται όταν βρήκε την κατάλληλη τοποθεσία. Πέρυσι αγόρασε δύο γειτονικά, εγκαταλελειμμένα σπίτια σε έναν πλειστηριασμό κατοικιών στο Hamtramck, για $500.

«Άνοιξα την πόρτα και ήρθα αντιμέτωπη με στοίβες από ρούχα και γράμματα και σπασμένα έπιπλα και κάθε λογής πράγματα και τότε συνειδητοποίησα πως αυτό δεν ήταν απλά ένας χώρος για τη δουλειά μας... Και συνειδητοποίησα πως θα ήμουν υπεύθυνη για τα σπίτια ακόμα και μετά το τέλος του project».

Αφού καθάρισε τόνους από μπάζα, σταθεροποίησε τη δομή των κτηρίων και έκανε μια δοκιμή λειτουργικότητας, η Waud κάλεσε μια ντουζίνα ανθοκόμους στο Hamtramck για να μεταμορφώσουν μαζί το ένα από τα δύο σπίτια σε έργο τέχνης, χρησιμοποιώντας δεκάδες χιλιάδες άνθη, κλαδιά και λαχανικά ώστε να δημιουργήσουν από μια ξεχωριστή εγκατάσταση σε κάθε δωμάτιο, καθώς και στις σκάλες και τις βεράντες.

Μαχαίρια και πιρούνια σχημάτισαν ένα γλυπτό με τη μορφή άγριου κυκλώνα που κατέλαβε ένα άδειο δωμάτιο στον επάνω όροφο και φρέσκες πιπεριές και ντομάτες ξεχύθηκαν από τα ντουλάπια της κουζίνας. Στο μπάνιο, λουλουδένιες αλυσίδες αντικατέστησαν την κουρτίνα της μπανιέρας και ένα ρολό από φλοιό σημύδας πήρε τη θέση του χαρτιού τουαλέτας.

Όλα τα λουλούδια ήταν δωρεά των Αμερικάνικων Αγροκτημάτων Λουλουδιών, οι οποίοι έστειλαν άπειρη «πρασινάδα» με φορτηγά. Όλη αυτή η συμμετοχή έκανε τη Waud να συνειδητοποιήσει κάτι ακόμα: πως το έργο αυτό έπρεπε να συνεχιστεί και μετά την εγκατάσταση.

Το σπίτι τώρα θα αναδομηθεί -κατά τη διαδικασία της αποδόμησης πολλά από τα υλικά θα διασωθούν για να επαναχρησιμοποιηθούν- και ό,τι απομείνει από τα λουλούδια θα χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για τις ντάλιες και τις παιώνιες που θα καλλιεργήσει η Waud για την επιχείρησή της, την Pot & Box.

Υπήρξαν κάποιοι που αμφισβήτησαν την αξία που έχει το γκρέμισμα ενός σπιτιού, αφού έχεις ήδη ξοδέψει τόσο χρόνο και ενέργεια σε αυτό. Για τη Waud, όμως, είναι ο δικός της τρόπος για να επεκτείνει την επιχείρησή της, να «ριζώσει» στην πόλη και να φέρει ξανά λίγη ζωή στη γειτονιά.

«Καλυτερεύουμε την υπέροχη πόλη μας», είπε η Waud την περασμένη Παρασκευή σε ένα δείπνο που διοργανώθηκε για την προώθηση των Αμερικανών Καλλιεργητών Λουλουδιών. «Ανακυκλώνουμε δημιουργικά τα κτήρια και τη γη. Γιορτάζουμε την συνεργασία και τη γενναιοδωρία, γιορτάζουμε την απλή ιδέα της ομορφιάς, γιορτάζουμε την τοπική και την εθνική υπερηφάνεια των αγροκτημάτων μας και γιορτάζουμε την αναγέννηση».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Flower House.

The Flower House

Δημοφιλή