Γιούνκερ: Κυνική η ελληνική κυβέρνηση. Ανύπαρκτη η διαπραγματευτική στρατηγική της

Γιούνκερ: Κυνική η ελληνική κυβέρνηση. Ανύπαρκτη η διαπραγματευτική στρατηγική της

Για «κυνισμό» από πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικόυ καναλιού ARTE για την ελληνική κρίση.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξαιρετικό κατόρθωμα» να απορρίπτεται κείμενο, με φόντο αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα και ένα μήνα μετά να προτείνεται κείμενο «πολύ πιο σκληρό» από αυτό που απορρίφθηκε. Επίσης, έκανε λόγο για ανύπαρκτη διαπραγματευτική στρατηγική από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με τη μέρα.

Στο πλαίσιο του ίδιου ντοκιμαντέρ, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρονοτριβούσε επειδή πίστευε πως οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν μπροστά σε ένα Grexit αρκετά για να γίνουν υποχωρήσεις σε χρέος και μεταρρυθμίσεις. «Ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί» σημείωσε, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον Νίκο Παππά, αναφέροντας ότι κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί, ο υπουργός Επικρατείας του έλεγε ότι «δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ» και ο Τσίπρας επέστρεφε και έλεγε ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί από αυτή τη βάση.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς δίσταζε και ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε πως δεν θα μπορούσε να παραμείνει εντός ευρώ χωρίς πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε και το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι κανείς δεν κατάλαβε τη στρατηγική του Τσίπρα ή αν είχε όντως προσχεδιάσει το δημοψήφισμα. «Ενώ οι Έλληνες άκουσαν τη συμβουλή του, απορρίπτοντας σε ποσοστό 60% το πρόγραμμα βοήθειας, αποφάσισε να το εφαρμόσει όπως και να έχει. Και οι Έλληνες το δέχτηκαν αυτό. Δεν το καταλαβαίνω, αλλά από την άλλη εγώ δεν είμαι Έλληνας».

Επίσης, αναφερόμενος στο Grexit, είπε ότι δεν το ήθελαν μόνο οι Γερμανοί, αλλά και πολλές άλλες χώρες.

Δημοφιλή