George Kledaras: Ο ιδρυτής του FIX Flyer ποντάρει στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις

George Kledaras: Ο ιδρυτής του FIX Flyer ποντάρει στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις

O George Kledaras ηγείται της δημιουργίας οικονομικού λογισμικού για στιγμιαίες παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές οπουδήποτε, οποτεδήποτε, και το σημαντικότερο, από τον οποιοδήποτε. Είναι ο ιδρυτής δύο τεχνολογικών εταιρειών: CecilRep και FIX Flyer. Έχει γράψει επίσης πολλά άρθρα για τα πρότυπα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ είναι συχνός ομιλητής για σημαντικά τεχνολογικά θέματα της εποχής μας.

Ο Kledaras ξεκίνησε την CecilRep ως την πρώτη τεχνολογική εταιρεία που είναι αφιερωμένη στο να συμβάλλει στην αυτοματοποίηση της οικονομικής αναφοράς από τους μάνατζερ κεφαλαίου και τους χρηματιστές όλων των μεγεθών στους θεσμικούς πελάτες τους.

Η FIX Flyer, στην οποία είναι συνιδρυτής, έχεις ως στόχο της, όπως λέει ο ίδιος, «να επανιδρύσει το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Αυτή την εποχή είναι επίκουρος καθηγητής στο Fordham University Graduate School of Business, όπου διδάσκει για την επιχειρηματικότητα. Ως μέλος του «Board of Trustees» στο Lehigh University, βοηθά το Πανεπιστήμιο να αναπτύξει νέα μαθήματα και κατευθύνσεις που αφορούν τη μηχανική, τις επιχειρήσεις και την οικονομία, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις παγκόσμιες απαιτήσεις για οικονομική τεχνολογία και εξειδίκευση στο λογισμικό.

Έχοντας το σπίτι και το γραφείο του στη Νέα Υόρκη, ο George Kleadaras λέει πως ζει και δουλεύει σε «δύο από τις πιο υπέροχες πόλεις του κόσμου, το Ανατολικό Μανχάταν και το Δυτικό Μανχάταν».

Αν και δεν σταματά ποτέ να μιλά για το μέλλον της τεχνολογίας, θεωρεί πολύτιμες τις «πρώτες μέρες» των υπολογιστών, τόσο πολύ μάλιστα που έχει ακόμα τον πρώτο του, έναν Atari 800 με μνήμη 48Κ. Μέχρι και σήμερα, τον χρησιμοποιεί, και δεν πρόκειται να τον πουλήσει.

Με δικά του λόγια

Ο ρόλος του

«Ο τομέας μας κινείται με ιλιγγιώδη ρυθμό προς την πλήρη αυτοματοποίηση. Η δουλειά μου είναι να βοηθώ τους χρηματιστές να κάνουν πιο αποτελεσματικές συναλλαγές. Επειδή στην εποχή μας οι αγορές κινούνται γρήγορα και είναι αλληλοσυνδεόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτούν εκτεταμένη χρήση υπολογιστών και εφαρμοσμένων χρηματοοικονομικών».

Τα παιδικά πρότυπα

«Όταν ήμουν παιδί, θυμάμαι τον πατέρα μου να μιλά για τρεις ανθρώπους τον John Rockefeller, τον Ωνάση και τον Dupont. Το κοινό σημείο αυτών των ανθρώπων και των εταιριών τους είναι η ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας. Ειδικά ο Ωνάσης αξιοποίησε την τεχνολογία για να κατασκευάσει μεγαλύτερα πλοία αλλά και για να χρηματοδοτήσει τη ναυτιλιακή του δραστηριότητα».

Το πρόβλημα της επικοινωνίας

«Όταν το ξεκίνησα (σ.σ. FIX Protocol) υπήρχε ένα πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Όχι μόνο μεταξύ επενδυτών και χρηματομεσιτών, αλλά και μεταξύ χρηματομεσιτών και χρηματιστηρίων άλλων χωρών. Η δημιουργία μιας κοινής γλώσσας, με την οποία θα μπορούσαν όλοι να συμφωνήσουν και να αναπτυχθούν διευκόλυνε την επικοινωνία των ανθρώπων με νέους τρόπους μέσω δικτύων που αναπτύσσονταν ταχύτατα εκείνη την εποχή».

Η σημασία των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα

«Οι προσλήψεις θα γίνουν κυρίως από τις μικρές και αναπτυσσόμενες εταιρίες. Άρα, οι εταιρίες χρειάζονται κεφάλαιο για να αναπτυχθούν και τα κεφάλαια έναρξης είναι συνήθως μικρά. Επομένως, αν η Έλλάδα μπορεί να αναπτύξει μια αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης για μικρότερα δάνεια ή μια αγορά χρηματιστηρίου για μικρές επιχειρήσεις αυτό θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για ανάπτυξη».

Δείτε το επόμενο επεισόδιο του Greeks Gone West τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

Δημοφιλή