Ολάντ στην Αθήνα: Ανοίγουμε το θέμα του χρέους. Έφερα επιχειρηματίες για να επενδύσουν

Ολάντ στην Αθήνα: Ανοίγουμε το θέμα του χρέους. Έφερα επιχειρηματίες για να επενδύσουν

" data-caption="

" data-credit="Nick Paleologos / SOOC">

Τρία θέματα ανέδειξε ο Γάλλος πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις από την Αθήνα, τόσο ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όσο και στις σύντομες δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, αλλά και στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν στο Προεδρικό Μέγαρο: Το θέμα του χρέους, τις επενδύσεις και το προσφυγικό.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα. Χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Το έχω πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος, βεβαίως πρέπει να ξεκινήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, επεσήμανε ότι η επίσκεψή του έχει και ένα άλλο σκοπό, «να πείσουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα». «Το μήνυμα είναι σαφές αν κάποιος αγαπά την Ελλάδα έρχεται στην Ελλάδα διακοπές αλλά επενδύει και στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η αναφορά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις δηλώσεις του στο δείπνο. Όπως τόνισε, με την επιμονή του και το κουράγιο του υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό σχολίασε ότι «προτιμώ να είμαι εδώ στην Ελλάδα και να συζητώ με τον Αλέξη Τσίπρα παρά να τον βλέπω στους διαδρόμους των Βρυξελλών».

Ο κ. Ολάντ ευχαρίστηκε τον κ. Παυλόπουλο για την πρόσκληση και έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις που είχε μπροστά της η Ελλάδα. Όπως είπε, η Αθήνα έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην ΕΕ και η Ευρώπη έπρεπε να δείξει αλληλεγγύη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας στάθηκε στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι η Γαλλία στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία. «Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα;», διερωτήθηκε.

Όπως τόνισε, η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και έπρεπε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, κάτι που φάνηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 12-13 Ιουλίου.

Στο ελληνικό χρέος, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, ωστόσο επισήμανε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στις πολιτικές λιτότητας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στο ελληνικό χρέος.

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες έχουν αιτιάσεις για τους ελληνικούς χειρισμούς.

Τέλος για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παράταση της κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη». Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Το πρόγραμμα της Πέμπτης

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατευθείαν από το αεροδρόμιο συνοδευόμενος απο τον πρωθυπουργό. Στο μνημείο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους από άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό και αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθησε ειδική τελετή, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε τον Γάλλο πρόεδρο με την ύψιστη τιμή, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος. Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ απένειμε στον κ. Παυλόπουλο τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

Το βράδυ, στο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του Γάλλου Προέδρου στο προεδρικό Μέγαρο, παρευρέθησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, καθώς και αρκετοί υπουργοί. Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παρευρέθησαν επίσης αρκετοί διπλωμάτες καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου.

Η βραδιά όμως δεν έκλεισε εκεί. Ακολούθησε και βραδινή έξοδος για Τσίπρα και Ολάντ, στο Gazarte, υπό τους ήχους γαλλικής μουσικής.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

08:30

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλίας.

08:30 – 09:30

Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με επιχειρηματίες.

09:40

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.

09:45

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Διευρυμένες συνομιλίες.

Υπογραφή Κοινής Δήλωσης.

Κοινή συνέντευξη Τύπου.

11:55

Αναχώρηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Κοινοβούλιο.

12:15 – 12:45

Ομιλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο.

12:55

Αναχώρηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μουσείο της Ακρόπολης.

13:05 – 13:25

Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

13:30 – 14:50

Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας που παραθέτει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

14:55

Αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

15:00

Τελετή ανακήρυξης του Φρανσουά Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

16:10 – 17:30

Συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας.

17:30 – 18:30

Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Κοράλλια».

18:30

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

18:50

Άφιξη. Προπομπή από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

19:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Παρίσι με ειδική πτήση.

Δημοφιλή