Η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα

Η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα
PARIS, FRANCE - FEBRUARY 4: French President Francois Hollande (R) greets Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) upon his arrival at the Elysee Palace, in Paris, France, 04 February 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras met with EU leader during a week of intense diplomatic efforts by Athens' new government to renegotiate the terms of its international bailout. (Photo by Geoffroy Van der Hasselt/Anadolu Agency/Getty Images)
PARIS, FRANCE - FEBRUARY 4: French President Francois Hollande (R) greets Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) upon his arrival at the Elysee Palace, in Paris, France, 04 February 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras met with EU leader during a week of intense diplomatic efforts by Athens' new government to renegotiate the terms of its international bailout. (Photo by Geoffroy Van der Hasselt/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο μετά τις 17.00 όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου θα διαρκέσει δύο ημέρες, ενώ κατά τη διάρκειά της θα μιλήσει και στο ελληνικό κοινοβούλιο.Πρώτος σταθμός μετά την άφιξη στο Ελ. Βενιζέλος, όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το Μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, και ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ολάντ: Ανοίγουμε το θέμα του χρέους. Έφερα επιχειρηματίες για να επενδύσουν

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέδειξε τρία θέματα, τόσο στις δηλώσεις που έκανε μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όσο και κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα του χρέους, τις επενδύσεις και το προσφυγικό.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα. Χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Το έχω πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος, βεβαίως πρέπει να ξεκινήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, επεσήμανε ότι η επίσκεψή του έχει και ένα άλλο σκοπό, «να πείσουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα». «Το μήνυμα είναι σαφές αν κάποιος αγαπά την Ελλάδα έρχεται στην Ελλάδα διακοπές αλλά επενδύει και στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ελληνικό χρέος, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, ωστόσο επισήμανε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στις πολιτικές λιτότητας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στο ελληνικό χρέος.

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες έχουν αιτιάσεις για τους ελληνικούς χειρισμούς.

Τέλος για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παράταση της κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη». Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατευθείαν από το αεροδρόμιο συνοδευόμενος απο τον πρωθυπουργό. Στο μνημείο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους από άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό και αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.

Η ατζέντα

Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών είναι ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και συνολικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, θέματα επενδύσεων, η αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και συνέργειες στον πολιτισμό.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης υπάρχουν δύο «διευρυμένες συνομιλίες», με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη και τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται στην Αθήνα μαζί με πολλούς υπουργούς του και περίπου 70 Γάλλους επιχειρηματίες.

Η επίσημη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα

Υπουργοί:

Ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός οικονομικών, η Ναζάτ Βαλό- Μπελκασέμ υπουργός παιδείας, η Φλέρ Πελερέν υπουργός πολιτισμού και ο γ.γ. αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Ντεζίρ.

Kοινοβουλευτικοί :

- η Ντανιέλ Ορουά (Auroi) πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.

- η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.

- ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού ( εκτός Μητροπόλεως).

- ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.

- ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.

- ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.

- η Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχηγοί Επιχειρήσεων :

- Πιέρ Κοπέ (Coppey) Γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκιν κλπ).

- Φιλίπ Ντελέρ (Delleur) πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κλπ και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

- Ερίκ Γκεμπαλί (Ghebali) Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.

- Θωμάς Μπρέτ, Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.α.).

- Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Προσωπικότητες:

- Ζαν Λουϊ Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική.

- Μπρούνο Μπεζάρ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

- Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβυς στην Ελλάδα

- Λουϊ Σβέιτζερ, Γενικός επίτροπος επενδύσεων

- Ζαν Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Πέμπτη

16:50

Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

17:20

Άφιξη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

17:20 – 17:40

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας συνοδεύεται από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υποδοχή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Τελετή κατάθεσης στεφάνου.

17:40

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Προεδρικό Μέγαρο.

17:45

Επίσημη τελετή υποδοχής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

18:00 – 18:30

Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

18:30 – 19:00

Διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών.

19:00 – 19:10

Τελετή παρασημοφόρησης.

19:10

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

19:50

Αναχώρηση των μελών της επίσημης αντιπροσωπείας για το Προεδρικό Μέγαρο.

19:55

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για το Προεδρικό Μέγαρο.

20:00 – 21:30

Επίσημο δείπνο

Παρασκευή

08:30

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλίας.

08:30 – 09:30

Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με επιχειρηματίες.

09:40

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.

09:45

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Διευρυμένες συνομιλίες.

Υπογραφή Κοινής Δήλωσης.

Κοινή συνέντευξη Τύπου.

11:55

Αναχώρηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Κοινοβούλιο.

12:15 – 12:45

Ομιλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο.

12:55

Αναχώρηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μουσείο της Ακρόπολης.

13:05 – 13:25

Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

13:30 – 14:50

Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας που παραθέτει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

14:55

Αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

15:00

Τελετή ανακήρυξης του Φρανσουά Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

16:10 – 17:30

Συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας.

17:30 – 18:30

Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Κοράλλια».

18:30

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

18:50

Άφιξη. Προπομπή από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

19:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Παρίσι με ειδική πτήση.

Δημοφιλή