Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Haida

Η Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα σας προσκαλεί στην περιοδεύουσα έκθεση Haida: Life. Spirit. Art. (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.) που θα παρουσιαστεί από τις 26 Οκτωβρίου 2015 έως τις 20 Απριλίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση αυτή παρουσιάζεται εκτός Καναδά.

Η έκθεση, που αποτελεί παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας (Οττάβα) και του Μουσείου McCord (Μόντρεαλ), σε συνεργασία με το Μουσείο Haida Gwaii (Νησιά Queen Charlotte, Βρετανική Κολομβία), θα μυήσει το ελληνικό κοινό στον εξελιγμένο και πολυσύνθετο πολιτισμό των Haida, από τη Βορειοδυτική Ακτή του Καναδά στον Ειρηνικό. Περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων από το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο McCord, καθώς και σύγχρονα έργα και εικόνες από το Haida Gwaii, τη νησιωτική πατρίδα του λαού των Haida, τα οποία προέρχονται από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii, στο Skidegate της Βρετανικής Κολομβίας.

«Την ίδια εποχή που οι καναδοί επισκέπτες θαυμάζουν τους εξαίσιους θησαυρούς από τις συλλογές 21 ελληνικών μουσείων που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στον Καναδά, οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να «γευθούν» την πλούσια ιστορία της χώρας μας, στον τόπο τους», εξήγησε ο Jean-Marc Blais, γενικός διευθυντής του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας. «Είμαστε υπερήφανοι που τους παρουσιάζουμε μια έκθεση που θα ενισχύσει την κατανόησή τους για τους πλούσιους και ανθεκτικούς στο χρόνο αυτόχθονες πολιτισμούς μας».

Όπως δήλωσε η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Καναδά, Julie Crôteau, «αυτή η ανταλλαγή σημαντικών εκθέσεων ανάμεσα στον Καναδά και την Ελλάδα υπογραμμίζει τη σταθερή φιλία των δύο χωρών, οι οποίες το 2017 θα εορτάσουν τα 75 χρόνια των διπλωματικών τους σχέσεων».

Τα περισσότερα εκθέματα χρονολογούνται από τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Αποτυπώνουν την εξαιρετική επιδεξιότητα των Haida καλλιτεχνών και τον πλούτο του πανάρχαιου πολιτισμού τους. Τα αντικείμενα ποικίλλουν από περίτεχνα κουτιά από λυγισμένο ξύλο μέχρι πανέμορφα ζωγραφισμένα ψάθινα καπέλα, και από γλυπτά αγκίστρια ψαρέματος μέχρι μοντέλα για κατασκευή τοτέμ. Μας προσφέρουν μια συναρπαστική άποψη ενός πολιτισμού ο οποίος κατάφερε να ριζώσει χιλιάδες χρόνια πριν στο Haida Gwaii και διατηρεί ακόμη και σήμερα τη ζωτικότητά του, κατά μήκος της Βορειοδυτικής Ακτής του Καναδά.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία μας με το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας, την παραγωγή αυτής της περιοδεύουσας έκθεσης και την παρουσίαση της εντυπωσιακής συλλογής στην Ελλάδα», δήλωσε η Suzanne Sauvage, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου McCord, ενός από τα σημαντικότερα μουσεία ιστορίας του Καναδά.

«Η εν λόγω έκθεση θα προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον για τον πανάρχαιο και ανθεκτικό στον χρόνο πολιτισμό των Haida, και την ασύγκριτη, όμορφη πατρίδα τους, το Haida Gwaii — μια περιοχή που ενέπνευσε τους Haida καλλιτέχνες για χιλιετίες και εξακολουθεί και σήμερα να γεννάει ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες του Καναδά», υποστήριξε ο Scott Marsden, εκτελεστικός διευθυντής του Μουσείου Haida Gwaii.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο McCord, διαμορφώθηκε με την καθοδήγηση και τις παρατηρήσεις του φημισμένου Haida καλλιτέχνη Robert Davidson, του οποίου μάλιστα περιλαμβάνει ορισμένα έργα. Ο Davidson έχει περιγράψει την τέχνη ως τη μόνη γραπτή γλώσσα των Haida, μια γλώσσα που συνιστά το μέσο διαφύλαξης πανάρχαιων εθίμων και πεποιθήσεων, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα των Haida.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας.

Δημοφιλή