ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2015 16:02 EEST | Updated 23/10/2015 16:02 EEST

ΠΓΔΜ: Προβάδισμα του Γκρούεφσκι βλέπει νέα δημοσκόπηση

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images
Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski raises his fist during a rally in the centre of Skopje on May 18, 2015. Some 30,000 supporters of conservative Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski gathered in downtown Skopje, a day after thousands of opposition demonstrators marched through the capital demanding that the premier resign. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)

Σημαντικό προβάδισμα, έναντι της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να έχει το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNEτου Νίκολα Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Brima Gallup.

Συγκεκριμένα, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, έναντι 12,4% που λαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, με 7,6%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) με 3,5%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι εμπιστεύεται το 21,4% των πολιτών, ενώ τον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεβ το 7,9%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, το VMRO-DPMNEσυγκεντρώνει ποσοστό 43,2%, έναντι 19,9% που λαμβάνει το SDSM.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Brima Gallup πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 29 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου με τη μέθοδο της κάλπης, όμως μόλις χθες, Πέμπτη, είδε το φως της δημοσιότητας.

Από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση, συνεχίζει να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος στη χώρα.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στη δίνη μίας βαθιάς πολιτικής κρίσης, η οποία έλαβε ευρύτερες διαστάσεις με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής συμφωνίας.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν και προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα στα τέλη Απριλίου του 2016, έχει περιέλθει σε τέλμα.

Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ δεν κατορθώσουν, τις επόμενες ημέρες, να συμφωνήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας, τότε αυτή κινδυνεύει με κατάρρευση και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2016 τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Μάλιστα ο διαμεσολαβητής της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, Πίτερ Βανχάουτε, δήλωσε πως εάν αυτά δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους τις επόμενες ημέρες, τότε η ΠΓΔΜ μπορεί να απομονωθεί κατά τα παράδειγμα της Λευκορωσίας και πως θα υπάρξουν κυρώσεις κατά ορισμένων πολιτικών της χώρας.

Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν αίσθηση στα Σκόπια, απέφυγε να πει ποιοι συγκεκριμένοι πολιτικοί της χώρας φέρουν την ευθύνη για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων της ΠΓΔΜ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, όμως όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, τα «βέλη» του στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και στελεχών του κόμματος του VMRO-DPMNE.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)