ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2015 10:37 EEST | Updated 23/10/2015 10:37 EEST

«Σκανδαλώδεις» εξαγωγές γερμανικών όπλων στο Κατάρ, που έχει εμπλακεί στον εμφύλιο της Υεμένης

Ejército de Chile/Flickr

Τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 και τρία οβιδοβόλα, καθώς και πολεμοφόδια, απεστάλησαν πριν λίγες εβδομάδες από τη Γερμανία στο Κατάρ, στο πλαίσιο μεγάλης παραγγελίας που είχε κάνει η χώρα στην Kraus-Maffei Wegmann (KMW) το 2013.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η παραγγελία – που είχε εγκριθεί από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων, υπό την Άνγκελα Μέρκελ - είναι αμφιλεγόμενη, καθώς αρχή της γερμανικής πολιτικής όσον αφορά στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων είναι να μην εγκρίνονται παραγγελίες που απευθύνονται σε χώρες του κόλπου οι οποίες εμπλέκονται σε πολέμους ή εμφύλιες συρράξεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, αν και τότε το Κατάρ δεν είχε εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη, υπήρχαν προειδοποιήσεις από πολλά χρόνια πριν να μην προμηθεύονται όπλα χώρες που κυβερνώνται από αυταρχικά καθεστώτα και είναι ασταθείς. Ακόμη, σημειώνεται πως υπάρχει ένα ακόμη πιο επιβαρυντικό στοιχείο: υπάρχουν υποψίες ότι το Κατάρ στηρίζει την τρομοκρατία.

Αναλυτικότερα, η παραγγελία έγινε στην γερμανική αμυντική βιομηχανία Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) και περιλαμβάνει συνολικά 62 τεθωρακισμένα Leopard 2, 24 οβιδοβόλα, 4 τεθωρακισμένα πυροβόλα, 1 τεθωρακισμένο όχημα, 4 ορεινά άρματα μάχης τύπου Wisent 2 μαζί με τα κατάλληλα πολεμοφόδια. Το ύψος του συμβολαίου αγοράς ανέρχεται σε περίπου 2 δις ευρώ. Η έγκριση έγινε με βάση το νόμο περί ελέγχου των εξαγωγών πολεμικού υλικού, αλλά το τελικό πράσινο φως δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών επί τη βάσει του νόμου περί εξαγωγών. Στην πράξη ωστόσο, όταν υπάρχει η πρώτη έγκριση, η δεύτερη θεωρείται τυπική υπόθεση και έτσι έγινε και σε αυτήν την περίπτωση. Ωστόσο, όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι είχε δοθεί η σχετική άδεια, χτύπησε συναγερμός.

Σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου προς το γερμανικό κοινοβούλιο που έχει στη διάθεσή της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται ότι ο νυν υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν θα είχε εγκρίνει την παραγγελία και ότι έδωσε εντολή να εξεταστεί με επείγουσες διαδικασίες το ενδεχόμενο ανάκλησης της έγκρισης. Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η καγκελαρία, «δεν είναι διατεθειμένοι για νομικούς κυρίως λόγους που συνδέονται με την καταβολή αποζημίωσης ύψους περίπου 2 δις ευρώ» να ανακαλέσουν την άδεια από τη KMW, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.