Στα όρια η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια. «Χαοτική» η απόσταση με τους δανειστές, εντείνονται οι πιέσεις

Στα όρια η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια. «Χαοτική» η απόσταση με τους δανειστές, εντείνονται οι πιέσεις
Eurokinissi

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνηση και θεσμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές χαρακτηρίζεται ως «χαοτική». Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά η προσέγγιση των δανειστών αναφορικά με το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει ο νέος νόμος».

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι δανειστές εμμένουν στην άποψη ότι η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες κατεβάζοντας το όριο αντικειμενικής αξίας της κατοικίας στα 120.000 ευρώ. Την ίδια ώρα ζητούν το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά, ξεκινώντας από τις 8.180 ευρώ για τον άγαμο και να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου θα πρέπει να ανέρχεται στις 200.000 ευρώ για ένα άτομο και στις 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες εάν υιοθετηθεί η πρόταση των δανειστών τότε το 82,7% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Αντίθετα η κυβερνητική πρόταση παρέχει προστασία στο 72,4% των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη.

Ενδεικτική της αδυναμίας να βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών είναι η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο αμέσως μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς είπε ότι «υπάρχει απόσταση».

Πλέον, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου το νομοσχέδιο για το «κόκκινα» δάνεια να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα.

Ωστόσο η εξεύρεση λύσης, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει καθόλου εύκολη. Χαρακτηριστικό της σκληρής στάσης που κρατούν οι δανειστές είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των ελεγκτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Σταθάκη πρότειναν όρια αξίας για την πρώτη κατοικία ακόμα και τις 60.000 ή 70.000 ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πολιτική λύση στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση.

Ραντεβού το Νοέμβρη

Στο σημερινό τελευταίο ραντεβού αυτή της «μίνι» αξιολόγησης, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρήσει να κλείσει όσα περισσότερα ανοικτά ζητήματα με έμφαση σε αυτά που έχουν να κάνουν με τα 49 προαπαιτούμενα.

Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την πρώτη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου οι δανειστές να δώσουν το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της επίσημης αξιολόγησης.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή τόσο από την πλευρά της Αθήνας όσο και από την πλευρά των δανειστών είναι ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Κομισιόν επιχειρούν να εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να μην χαλαρώσει τις επόμενες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατη πηγή από την πλευρά της Κομισιόν ανέφερε στο πρακτορείο MNI ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να «τρέξει» προκειμένου να λάβει τα δύο δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως η Αθήνα εξακολουθεί να πρέπει να καλύψει περίπου 30 από τα 48 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση που εκκρεμεί.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση στην ώρα τους και να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Οι ομάδες είναι στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή εκτιμούν την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει προκειμένου να πάρει τα δύο δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Δημοφιλή