Θα σας καθηλώσει: Μαύρη διαστημική τρύπα «καταβροχθίζει» ένα ετοιμοθάνατο αστέρι

Μοναδικό θέαμα στο διάστημα: Μαύρη τρύπα «καταβροχθίζει» ένα ετοιμοθάνατο αστέρι
youtube

Είναι ίσως μία από τις βίαιες στιγμές του διαστήματος, αλλά σίγουρα είναι πολύ όμορφη. Ένα νέο βίντεο της NASA δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε ένα αστέρι όταν περνά πολύ κοντά από μια μαύρη τρύπα του διαστήματος. Όπως μπορείτε να φανταστείτε το πέρασμα δεν θα έχει καλό τέλος για το αστέρι.

«Η μαύρη τρύπα εντοπίζει το αστέρι και αρχίζει να καταπίνει το υλικό του πολύ γρήγορα, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας«, σημείωσε σε σχετικό δελτίο τύπου, η Τζηλ Κάστρα του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών στην Ολλανδία και συγγραφέας μιας νέας μελέτης για τις μαύρες τρύπες.

«Η μαύρη τρύπα δεν μπορεί να κρατήσει αυτό το ρυθμό και για το λόγο αυτό αποβάλλει ένα μέρος του υλικού πάλι έξω», σημειώνεται.

Είναι σχεδόν υπνωτική:

Η μελέτη δημοσιεύτηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία από τρία διαστημικά τηλεσκόπια τα οποία χρησιμοποιούν ακτίνες Χ, προκειμένου να ρίξουν φως στο τι συμβαίνει σε ένα αστέρι καθώς ρουφιέται μέσα σε μια μαύρη τρύπα.

Η βαρύτητα της μαύρης τρύπας προκαλεί έντονες παλιρροϊκές δυνάμεις προκειμένου να τραβήξει το αστέρι. Κάποιες από αυτές απορροφούνται από τη μαύρη τρύπα, αλλά ορισμένες από αυτές πετιούνται έξω στο διάστημα σε υψηλές ταχύτητες.

Η μελέτη βασίστηκε σε παρατηρήσεις μιας παλιρροϊκής περίπτωσης διαταραχής η οποία ονομάζεται ASASSN-14li. Αυτό επισημάνθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2014 και λαμβάνει χώρα 290 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

«Έχουμε δει αποδεικτικά στοιχεία για ορισμένες παλιρροϊκές διαταραχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και έχουμε αναπτύξει πολλές ιδέες για το τι μπορεί να συμβαίνει, δήλωσε ο επικεφαλής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Τζον Μίλερ.

«Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχαμε μέχρι τώρα για να καταλάβει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει όταν μία μαύρη τρύπα καταπίνει ένα αστέρι», δήλωσε ακόμη.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο φημισμένος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ τόνισε πως κάτι το οποίο απορροφάται μέσα σε μια μαύρη τρύπα δεν μπορεί να χαθεί για πάντα, αλλά αντίθετα μπορεί να εμφανιστεί σε ένα εναλλακτικό σύμπαν.

«Το μήνυμα αυτής της διάλεξης είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο φαίνονται. Δεν είναι οι αιώνιοι φυλακές που κάποτε πιστεύαμε», ανέφερε.

«Τα πράγματα μπορούν να βγουν μέσα από μια μαύρη τρύπα, στο εξωτερικό και ενδεχομένως σε ένα άλλο σύμπαν».

Δημοφιλή