Η ρίζα των εσωκομματικών προβλημάτων της Μέρκελ είναι ο Σόιμπλε σύμφωνα με το Spiegel

Η ρίζα των εσωκομματικών προβλημάτων της Μέρκελ είναι ο Σόιμπλε σύμφωνα με το Spiegel
German Finance Minister Wolfgan Schaeuble attends a press conference at an Economic and Financial Affairs Council meeting (ECOFIN) on October 6, 2015 in Luxembourg. AFP PHOTO/ JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
German Finance Minister Wolfgan Schaeuble attends a press conference at an Economic and Financial Affairs Council meeting (ECOFIN) on October 6, 2015 in Luxembourg. AFP PHOTO/ JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Ως πρόσωπο-κλειδί στις εσωτερικές έριδες που έχουν ξεσπάσει στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) με αφορμή την προσφυγική κρίση περιγράφει το περιοδικό Der Spiegel τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και διατυπώνει το ερώτημα αν ο ίδιος επιθυμεί τελικά να στηρίξει ή να ανατρέψει την Άνγκελα Μέρκελ. Η ανάλυση καταλήγει ωστόσο στη διαπίστωση ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα γίνει καγκελάριος, αλλά και ότι - αντιθέτως προς ό,τι συνέβη στην ελληνική κρίση - στο θέμα των προσφύγων θα επιβάλει τελικά την δική του άποψη.

«Η προσφυγική κρίση απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στην CDU και είναι προφανές ότι ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί διαφορετική γραμμή από αυτήν την κυρίας Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. Ο κ.Σόιμπλε θεωρεί την κατάσταση ιδιαιτέρως επικίνδυνη, αλλά δεν επιτρέπει καμιά αμφιβολία για το ότι επί της ουσίας βρίσκεται πιο κοντά στην Καγκελάριο απ' ό,τι στον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να κλείσει τα συνορά της, είπε σε κλειστό κύκλο, λύση όμως μπορεί να υπάρξει μόνο με την Ευρώπη. Για αυτό πρέπει να δοθούν στην ΕΕ επιπλέον μέσα για την φύλαξη των ακτών αλλά και για την καλύτερη φροντίδα των προσφύγων στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία.

«Θέλετε να αφήσετε ένα προσφυγόπουλο να πεθάνει από την πείνα, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί ο μηδενικός δανεισμός και η μηδενική αύξηση φόρων;', ρώτησε ο κ.Σόιμπλε», σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο κάνει λόγο για έναν Σόιμπλε που ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στη χώρα και την ατμόσφαιρα στο κόμμα του. «Μέσα του ο κ. Σόιμπλε βράζει εδώ και καιρό και γι' αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εξέφρασε την ανησυχία του σε μια συνεδρίαση του προεδρείου της CDU (...) Δήλωσε ότι η εικόνα που έχει είναι ότι η ατμόσφαιρα στο κόμμα είναι κάθε άλλο παρά καλή. Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ‘δραματική'. Εάν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δείξουν σύντομα αποτελέσματα, η CDU θα βρεθεί ενώπιον μιας κρίσιμης δοκιμασίας. Από τότε αναρωτιούνται ποια πλευρά στηρίζει ο κ. Σόιμπλε», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε γνωρίζει ότι «ένα πραξικόπημα εναντίον της καγκελαρίου δεν θα είχε αυτή τη στιγμή πολλές ελπίδες για επιτυχία», καθώς ναι μεν υπάρχει πολλή γκρίνια για την πορεία της στο θέμα των προσφύγων, αλλά εάν η κατάσταση έφθανε στα άκρα, η Μέρκελ θα διατηρούσε την πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Ακόμη και αν είχε (ο κ. Σόιμπλε) την πλειοψηφία, γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι να εξέλεγαν τον Σόιμπλε; Ο Γκάμπριελ θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά, ή, το πιθανότερο, να ζητήσει νέες εκλογές. Έτσι ο Σόιμπλε και αυτή τη φορά μάλλον δεν θα μπορέσει να πάρει αυτή τη θέση για την οποία τόσο καιρό ήλπιζε, αλλά μπορεί να παρηγορηθεί με την διαπίστωση ότι είναι πιο ισχυρός από ποτέ. Ο Σόιμπλε δεν θα γίνει Καγκελάριος, αλλά διαμορφώνει αυτή τη στιγμή τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής. Η διαμάχη για την προσφυγική κρίση θα έχει μάλλον διαφορετική εξέλιξη από ό,τι αυτή για τη διάσωση της Ελλάδας. Τότε είχε επιβληθεί η Μέρκελ. Αυτή τη φορά θα πρέπει να μετακινηθεί εκείνη προς εκείνον», επισημαίνει ο συντάκτης του Der Spiegel.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή