Εικόνες από τον εορτασμό της Ασούρα στον Πειραιά

Εικόνες από τον εορτασμό της Ασούρα στον Πειραιά

Tα τελευταία χρόνια εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι γιορτάζουν στον Πειραιά την ιερή ημέρα της Ασούρα, την ημέρα που έχασε την ζωή του ο ιμάμης Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ.

Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν και φέτος στον Πειραιά όπου αυτομαστιγώθηκαν για να αναβιώσουν τα πάθη του Χουσεΐν. Με το σκληρό αυτό έθιμο ορισμένοι μουσουλμάνοι αποδίδουν φόρο τιμής στην σημαντική αυτή για τους σιίτες προσωπικότητα. Ο τάφος του στην Κερμπάλα του Ιράκ αποτελεί ένα από τους ιερούς τόπους με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Πολλοί πιστοί επιλέγουν να γιορτάσουν την Ασούρα με προσευχή.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Χουσεΐν ηττήθηκε και σκοτώθηκε από στρατιωτική δύναμη του Ομεϋάδη χαλίφη Ζιγιάντ Α' στις 10 Οκτωβρίου 680 (10 Μουχαράμ 61, σύμφωνα με το Ισλαμικό Ημερολόγιο) κοντά στην πόλη Καρμπάλα. Ο ιμάμης, ο οποίος βάδιζε από τη Μέκκα προς την Κούφα με περίπου 150 μαχητές για να βοηθήσει τον Ζιγιάντ Α', του οποίου ο λαός είχε εξεγερθεί, έπεσε σε ενέδρα του Ουμάρ ιμπν Σαάντ. Η μάχη που επακολούθησε ήταν σύντομη και άνιση, καθώς ο Ουμάρ είχε παρατάξει στην περιοχή αυτή του Δυτικού Ευφράτη από 5.000 έως 30.000 άνδρες. Ο Χουσείν μάταια περίμενε βοήθεια από την Κούφα, που είχε στο μεταξύ υποκύψει στον Ζιγιάντ και εξοντώθηκε μαζί με την οικογένειά του, που τον συνόδευε.

Συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Ασούρα πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις του κόσμου, με την πολυπληθέστερη να λαμβάνει χώρα στο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός της Ασούρα εκτός από αναβίωση των παθών του Χουσεΐν αποτελεί και σύμβολο της επικράτησης της σιιτικής κοινότητας στις μουσουλμανικές χώρες.

Η Ασούρα αποτελεί κινητή εορτή και του χρόνου θα εορταστεί στις 11 Οκτωβρίου.

ashura

Δημοφιλή