«Μονομαχίες» στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ: Παφίλης εναντίον Λαγού, Βενιζέλος εναντίον Παππά

«Μονομαχίες» στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ: Παφίλης εναντίον Λαγού, Βενιζέλος εναντίον Παππά
Eurokinissi

Συνεχίζονται εν μέσω εντάσεων οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ στη Βουλή, με αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ του Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ και του Γιάννη Λαγού της Χρυσής Αυγής, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Η κόντρα μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ ξέσπασε με αφορμή την αγοραπωλησία του 902, με τον κ. Λαγό να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι πώλησε τον σταθμό με αδιαφανείς τρόπους σε εταιρεία offshore και τον κ. Παφίλη να απαντά ότι η πώληση έγινε νόμιμα και ότι τα χρήματα δόθηκαν για την πληρωμή των εργαζομένων.

«Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση που βρίσκονται. Ήρθε να μας πει τι; Τίποτα. Ζητάμε να μας πει τη διαδρομή των χρημάτων της πώλησης σε μία offshore», είπε σχετικά ο κ. Λαγός, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι έκανε αγοραπωλησία «λες και είναι κτήμα του παππού τους« για μία ραδιοτηλεοτπική συχνότητα που «δεν ήταν δική τους»

Ο Κ. Παφίλης κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι «τα μαχαίρια τα ονομάζετε ομιλίες και τις δολοφονίες τις ονομάζετε πολιτική δράση». Σημειώνεται ότι ο κ. Λαγός ισχυρίστηκε ότι η Χρυσή Αυγή κατηγορείται απλώς για «συνομιλίες». Λίγο νωρίτερα ο κ. Παφίλης είχε καταγγείλει ευθέως τον Γιάννη Λαγό ότι έχει δώσει «εντολή για δολοφονίες». «Τα ίδια έκαναν και οι πρόγονοί σας με τις κουκούλες» πρόσθεσε και έκανε λόγο για συμβόλαια θανάτου αλλά και για φασιστική δράση του κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Όσον αφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ Βενιζέλου και Παππά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι μετά τις χθεσινές φιλικές εικόνες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, μετά τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στη Γαλλία και τον «Ολαντρέου», τη στιγμή που στην προηγούμενη επίσκεψη του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας τότε χαιρέτιζε τις διαμαρτυρίες κατά του μνημονίου γεγονός που έκανε τον Γάλλο Πρόεδρο να μην θελήσει τότε να τον συναντήσει, τώρα έχουμε την απόλυτη μεταστροφή.

Δήλωσε «χαρούμενος για τη μεταστροφή», ωστόσο είπε ότι η άμεση αυτή μεταστροφή δείχνει πολιτικό κυνισμό, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ψάχνει μια όψιμη διαπραγματευτική γραμμή. Αυτό το νέο αφήγημα είναι ο αγώνας κατά της διαπλοκής; αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η μεταστροφή έχει ανάγκη από εξωραϊσμούς δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται σε αυτά τα προσχήματα. Κάνοντας αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη και «στο κακό που έκανε στην εικόνα της χώρας με τους χειρισμούς του», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το τοπίο των ΜΜΕ διαμορφώθηκε το ’89 στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του Συνασπισμού. Αφού διατηρείτε τις ρυθμίσεις για τον βασικό μέτοχο, αποδέχεστε ότι είναι σαφές το θεσμικό πλαίσιο, είπε προς τον υπουργό Επικρατείας.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΕΣΡ για τις άδειες, δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, χωρίς καμία υπόνοια διαπλοκής. Για τα θέματα των συντάξεων, είπε ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι συντάξεις περικόπησαν περί των 15 δισ. ευρώ, η κριτική πρέπει να είναι πιο μετριοπαθής». Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός την έχει φέρει σε αδιέξοδο, το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι το αντιπαράδειγμα, είπε προς τον κ. Βενιζέλο.

Ανταπαντώντας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω αναταραχής στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι «τώρα είστε λάτρεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν οπαδός της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής Αριστεράς». Μην έχετε αυταπάτες, είπε προς τον κ. Παππά, οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι διακρατικοί, συμφερόντων. «Ο κ. Ολάντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, και εδώ σας είπε να τηρήσετε τα συμφωνηθέντα, ενώ στο περιβόητο ζήτημα του χρέους δεν μίλησε για αναδιάρθρωση ούτε για κουρέματα». Δεσμευτείτε τουλάχιστον για τα περιφερειακά μέσα, είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο.

(επιπλέον πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή