Δραγασάκης για ν/σ για ΜΜΕ: Τα κόμματα που αντιδρούν δεν πείθουν ότι θέλουν αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Δραγασάκης για ν/σ για ΜΜΕ: Τα κόμματα που αντιδρούν δεν πείθουν ότι θέλουν αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
Menelaos Myrillas / SOOC

Η ποιότητα της ενημέρωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα της επιχειρηματικότητας, αφού πρόκειται ουσιαστικά, για ένα προϊόν, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. «Η κυβέρνηση επιχειρεί μια τομή, να αλλάξει το σύστημα ενημέρωσης με στόχο την ποιότητα και τη Δημοκρατία σε αυτό, καθώς και το μοντέλο επιχειρηματικότητας» είπε. Το θέμα είναι, συμπλήρωσε, αν συμφωνούν τα κόμματα ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, και λόγω του τεράστιου δανεισμού στα ΜΜΕ και για τους εργαζόμενους. Αυτό το νόημα θα είχε μία ψήφος για την αρχή του νομοσχεδίου.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι τα κόμματα που το καταψηφίζουν θα δυσκολευθούν να πείσουν τον κόσμο ότι θέλουν αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Όσα ακούγονται για την ανάγκη λειτουργίας της αγοράς, δεν πρέπει να αφαιρεθούν από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Δεν είναι θέμα προσώπων, είπε ο κ. Δραγασάκης. Δεν είναι κάποια επιμέρους σκάνδαλα, σε ένα υγιές σύστημα κατά τα άλλα. Είναι ένα σύστημα εξουσίας, τόνισε, στηριγμένο σε συμφωνίες χρόνων και για αυτό και χρειάζεται συστημική αλλαγή.

Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξει το τραπεζικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα. Για τον δανεισμό στα ΜΜΕ, είπε, ότι τα χρέη υπερβαίνουν το 1 τρις ευρώ και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν χάσει τα κεφάλαιά τους μετά από ζημιογόνα χρήση, άρα μιλάμε για «δανεικά και αγύριστα», τόνισε.

«Έχουμε επιχειρήσεις – βαμπίρ, οι οποίες ζουν με δανεισμό». Οι τράπεζες είναι πια οι πραγματικοί κεφαλαιούχοι των καναλιών, σημείωσε. Σε σχέση με τα έσοδά τους, βασικό τους στοιχείο είναι η διαφήμιση σημείωσε, γεγονός που συνδέεται με τη διαπλοκή μέσω χορηγιών και διαφημίσεων από τράπεζες κ.α. «Θα περίμενα από τα κόμματα μεγαλύτερη ειλικρίνεια για τη συνδιαλλαγή πολιτικής – ΜΜΕ» τόνισε.

Η τρόικα δεν ώθησε στην αλλαγή του συγκεκριμένου συστήματος, το προστάτευσε, είπε ο κ. Δραγασάκης. «Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα ίδια», σημείωσε, «είναι ένας φερετζές για να κρύψουν κάποιοι τη στήριξη που δίνουν στο σημερινό σύστημα». Η κυβέρνηση, είπε, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που έχει γίνει επιχειρηματικό παίγνιο η ενημέρωση θα μπορεί να στηριχθεί και από ένα πλουραλιστικό σύστημα φορέων και οργανισμών με διάφορα κριτήρια. Όσοι θέλουν να αλλάξει το σημερινό σύστημα, επιβάλλεται ψήφος επί της αρχής, τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή