ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 3-1

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 3-1
Contragr

Ένας ορμητικός ΠΑΟΚ σκόραρε τρεις φορές στο πρώτο ημίχρονο και νίκησε 3-1 στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό που εκτέθηκε αμυντικά. Μείωσαν αργά οι "πράσινοι", που έχουν δικαιολογημένα παράπονα για το πέναλτι του 1-0. Λίγο έπαιξε ο Μπερμπάτοφ λόγω τραυματισμού.

Η εικόνα του αγώνα

Τη διαφορά μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού δεν έκανε το αμφισβητούμενο πέναλτι που στο 27' έδωσε ο Αρετόπουλος στο άγαρμπο μαρκάρισμα του Ταυλαρίδη στον Ροντρίγκες, φάση που εξελίχθηκε κυρίως εκτός περιοχής. Τη διαφορά έκανε ο τρόπος που οι δύο ομάδες έψαξαν το αποτέλεσμα.

Τη στιγμή που ο Αναστασίου μετέτρεψε το σύνηθες 4-4-2 σε 4-2-3-1, ο Τούντορ επέμεινε σε αυτό (3-5-2) που έχουν μάθει να υπηρετούν και να παίζουν από την αρχή της σεζόν οι ποδοσφαιριστές του. Έλειπε από τον άξονα ο τραυματίας Κάτσε και το ασταμάτητο τρέξιμό του, η απουσία του ωστόσο δεν φάνηκε γιατί ο Παναθηναϊκός των πολλών λαθών στον άξονα αναγκάστηκε να μένει πίσω από την μπάλα και να περιμένει κοντά στην περιοχή του.

Αφού υπήρχαν οι χώροι μετά την ανάκτηση πολλών κατοχών, ο ΠΑΟΚ "χτύπησε" από τα άκρα. Κυρίως από τη πλευρά του Νάνο ποντάροντας στην ταχύτητα του Ροντρίγκες και τις συνεργασίες του με τον Ζάιρο. Σωστά όπως αποδείχθηκε, αφού ο εξτρέμ του "Δικεφάλου" ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων ταλαιπωρώντας πολύ τον Ισπανό, που δεν είχε βοήθειες, και πατώντας περιοχή με τις εφορμήσεις του.

Τη μία κέρδισε το πέναλτι και έδωσε στον Μπερμπάτοφ την ευκαιρία ν' ανοίξει το σκορ και στη δεύτερη, στο 31', τιμώρησε την αδράνεια του Ταυλαρίδη μετά την απόκρουση του Στιλ σε δική του τελική.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν κατακερματισμένη, ο Μιγκέλ Βίτορ εξέθεσε μαζί Τελάντερ και Στιλ στο 42', και ο ΠΑΟΚ είχε ανταμειφθεί με τρίτο γκολ για την επιθετική διάθεση που αντιμετώπιζε έως τότε το παιχνίδι. Τη στιγμή μάλιστα που είχε δεχθεί την πρώτη τελική στο 31', ένα αδύναμο σουτ του Ατζαγκούν.

Με το ισχυρό αυτό πλεονέκτημα από το πρώτο μισό του αγώνα, ο "Δικέφαλος" χρειαζόταν απλώς να κάνει διαχείριση δυνάμεων και καταστάσεων. Δεν ήταν δα και τόσο απαιτητική η αποστολή τους, όχι μόνο λόγω του 3-0, αλλά περισσότερο γιατί ο Αναστασίου δεν επενέβη στη ροή του αγώνα, αφήνοντας για 60 λεπτά τους ίδιους έντεκα στο γήπεδο. Μάλιστα ο Μακ έχασε την ευκαιρία του 56', με τον Στιλ να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Μόνο όταν Κλωναρίδης χρησιμοποιήθηκε αντί του αρνητικού Κουτρουμπή, μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να κερδίσει μέτρα. Απειλητικός βέβαια σε σημείο που να προκαλέσει ασφυξία στον ΠΑΟΚ δεν έγινε ποτέ, αφού τρόπος να γίνει ωφέλιμος ο Μπεργκ δεν βρέθηκε. Επειδή πάντως οι "πράσινοι" είχαν ανέβει, εκμεταλλευόμενοι και την οπισθοχώρηση των γηπεδούχων, ο προωθημένος Μαρινάκης βρήκε την ευκαιρία να κερδίσει το πέναλτι από τον Λέοβατς στο 74' επιτρέποντας στον Καρέλη να σκοράρει από την άσπρη βούλα.

Η όποια επιθετικότητα του Παναθηναϊκού διήρκησε μέχρι το 78'. Τότε που ο Ατζαγκούν είχε τη χειρότερη δυνατή επιλογή. Ο Νιγηριανός ούτε τέλειωσε καλά τη φάση ούτε τροφοδότησε τον Μπεργκ που ήταν μόνος. Ο Τούντορ, ανανεώνοντας το "οξυγόνο" στην 11άδα του, δεν άφησε την ομάδα του ακάλυπτη και ο ΠΑΟΚ δεν κινδύνευσε στο ελάχιστο. Είχε αντίθετα κάποιες προωθήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν κάτι καλύτερο από το 3-1. Χωρίς πάντως να χρειαστεί.

MVP

Ο Γκάρι Ροντρίγκες γιατί η δική του συνεισφορά ήταν πιο εμφανής από του Ζάιρο ή του Τζιόλη. Ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήριο έπαιξε όπως του αρέσει, αφού δεν χρειαζόταν να καλύπτει αμυντικά και χάρη στη σπιρτάδα και την επιτάχυνση, εξέθεσε καθέναν απ' αυτούς που βρέθηκαν στο διάβα του.

Αδύναμος κρίκος

Ο Στάθης Ταυλαρίδης ήταν ανεπαρκής αμυντικά υποπίποντας σε αδικαιολόγητα λάθη για την εμπειρία του. Πρώτα πάει άτσαλα πάνω στον Ροντρίγκες, άσχετα αν το μαρκάρισμα αρχίζει εκτός περιοχής, και κατόπιν, θολωμένος προφανώς, χάνει μια εύκολη φάση επιτρέποντας στον αντίπαλό του να κάνει το 2-0.

Σχόλιο

Ο ΠΑΟΚ εξέθεσε τον ντεφορμέ Παναθηναϊκό για την αγωνιστική ανεπάρκειά του και τον Γιάννη Αναστασίου για τις επιλογές του! Το 3-0 του πρώτου ημιχρόνου δεν αποτύπωσε τόσο την υπεροχή και τη δημιουργία ευκαιριών από τον "Δικέφαλο", όσο τον τρόπο σκέψης και της προσπάθειας της κάθε ομάδας να επικρατήσει στο ματς της Τούμπας. Ο "Δικέφαλος" ήξερε τι υπηρετεί, το "τριφύλλι" όχι, με αποτέλεσμα το τελικό σκορ να μην αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Βίτορ, Κόστα, Τζαβέλλας, Ροντρίγκες, Σάμπο (71' Χαρίσης), Τζιόλης, Λέοβατς, Ζάιρο (82' Αθανασιάδης), Μακ, Μπερμπάτοφ (30' Πέλκας)

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μαρινάκης, Τελάντερ, Ταυλαρίδης, Νάνο, Κουτρουμπής (61' Κλωναρίδης), Ζέκα, Αμπέντ (83' Πέτριτς), Ατζαγκούν, Καρέλης (83' Πέτριτς), Μπεργκ

Πηγή: contra.gr

Δημοφιλή