Φίλης: Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον ΦΠΑ να στείλει το παιδί του στο Δημόσιο και να πιέσει για τη βελτίωσή του

Φίλης: Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον ΦΠΑ να στείλει το παιδί του στο Δημόσιο και να πιέσει για τη βελτίωσή του
Eurokinissi

«Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον ΦΠΑ, περί τα 700 ευρώ τον χρόνο, να στείλει το παιδί του στο δημόσιο σχολείο και να πιέσει την πολιτεία να το βελτιώσει» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Αναφερόμενος στο μέτρο, αναφέρει ότι «είμαστε εγκλωβισμένοι στον αρχικό προϋπολογισμό εσόδων, ο οποίος είναι υπερβολικός. Δεν θα μπορούσε ποτέ ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση να φέρει κρατικά έσοδα 230 εκατ. Το μέτρο θα κριθεί στην πράξη, και νομίζω ότι σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω εκλογίκευσή του».

Παράλληλα, απορρίπτει τις κατηγορίες περί «ταξικού φθόνου» από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «υπήρξε ιδεολογικοποίηση της απόφασης για τον ΦΠΑ». Ωστόσο, σημειώνεται ότι «κανένας φόρος δεν είναι μόνιμος».

«Πρέπει να τονίσω ότι η απόφαση μιας οικογένειας να στείλει το παιδί σε ιδιωτικό (το φροντιστήριο είναι άλλο θέμα) προϋποθέτει ότι είναι εύπορη, και αναλαμβάνει την ευθύνη της επιλογής της. Συνεπώς δεν πρόκειται για υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων, ούτε των μικρομεσαίων» προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι «τα ιδιωτικά λειτουργούν ως μηχανισμοί ιδιαίτερης κοινωνικής ανόδου και απόκτησης γνωριμιών», ενώ αναγνωρίζει παράλληλα ότι «πολλοί γονείς δουλεύουμε πολύ και ασχολούμαστε λίγο με τα παιδιά μας. Έτσι τα “εκχωρούμε” στο ιδιωτικό σχολείο και πληρώνουμε γι'αυτό».

Όσον αφορά σε ζητήματα δημόσιας εκπαίδευσης, αναφέρει πως μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η θεσμοθέτηση ενός συστήματος βάσει του οποίου τα παιδιά θα μπορούν μέσω εξετάσεων να πιστοποιούν τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες. «Θα πρόκειται, ας πούμε, για ένα κρατικό Lower, το οποίο θα μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι μαθητές, από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία».

Επίσης, προαναγγέλλει μείωση της ύλης, η οποία «θα πρέπει να διδάσκεται όλη, και όχι όπως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει γενική αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών...προτεραιότητά μας είναι η ανασυγκρότηση των σχολείων ειδικής αγωγής και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωιπκό».

Δημοφιλή