Σύνοδος της Ε.Ε. για το προσφυγικό: Αναμένεται διεύρυνση θαλασσίων επιχειρήσεων στα ανοιχτά της Ελλάδας

Σύνοδος της Ε.Ε. για το προσφυγικό: Αναμένεται διεύρυνση θαλασσίων επιχειρήσεων στα ανοιχτά της Ελλάδας
LESBOS ISLAND, GREECE - SEPTEMBER 19: Refugees on a rubber boat reach the shore of Eftalou beach, north of the port city of Mytilini after crossing the Aegean sea from Turkey on September 19, 2015 in Lesbos Island, Greece. (Photo by Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency/Getty Images)
LESBOS ISLAND, GREECE - SEPTEMBER 19: Refugees on a rubber boat reach the shore of Eftalou beach, north of the port city of Mytilini after crossing the Aegean sea from Turkey on September 19, 2015 in Lesbos Island, Greece. (Photo by Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι η Ε.Ε., σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.

Η άτυπη σύνοδος συνεκλήθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, στην άτυπη σύνοδο (έναρξη στις 17:00), που μετέχει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα λάβουν μέρος 13 Ευρωπαίοι ηγέτες, 10 από κράτη - μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία), τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία), η Λουξεμβουργιανή Προεδρία, και η Ύπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες. Την τελευταία στιγμή κλήθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν ενοχλημένο, γιατί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης σε ανώτατο επίπεδο είναι θέμα αρμοδιότητάς του.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής είναι να πείσει για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.

Ειδικότερα, στόχος του κ. Γιούνκερ – όπως αναφέρει η Deutsche Welle- είναι η υιοθέτηση μιας δήλωσης που θα εκτονώσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα όπου δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι πρόσφυγες περιπλανώνται, υπό εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, από τη μια χώρα στην άλλη. Με τη δήλωση αυτή εφόσον υιοθετηθεί οι ηγέτες των παραπάνω χωρών θα δεσμεύονται να μην στέλνουν τους πρόσφυγες από τα σύνορα μιας χώρας σε εκείνα της άλλης, αλλά να καταγράφονται στην πρώτη χώρα εισόδου, να υποβάλουν αίτημα ασύλου και από εκεί και πέρα να γίνεται η μετεγκατάστασή τους.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων τους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο.

Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Η συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της Επιτροπής αύξησε τις πιέσεις προς τις χώρες των Βαλκανίων για να σταματήσουν την πολιτική των «επαναπροωθήσεων», όπως την αποκάλεσε. Μιλώντας στην κυριακάτικη Bild έκανε έκκληση να τηρηθούν οι κανόνες του παιγνιδιού για να μην τεθεί εν αμφιβόλω ο κανονισμός Σένγκεν. Στην ίδια συνέντευξη κάλεσε τα κράτη - μέλη να κρατήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της προσφυγικής κρίσης. «Λείπουν ακόμη 2,3 δις ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς», σημείωσε ο Γιούνκερ που εξήγγειλε παράλληλα καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι όσοι έρχονται στα σύνορά μας αλλά δεν αναζητούν διεθνή προστασία, δεν θα έχουν δικαίωμα διέλευσης εντός της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για τυχόν κλιμάκωση της κρίσης σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών. «Κάθε μέρα μετρά. Ειδάλλως θα δούμε οικογένειες να καταποντίζονται στα κρύα νερά των Βαλκανίων» είπε χαρακτηριστικά .

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle)

Δημοφιλή