Εταιρία κατά «gamatotv.com»: «Επιτήδειοι βγάζουν μαύρο χρήμα κατά των δημιουργών»

Εταιρία κατά «gamatotv.com»: «Επιτήδειοι βγάζουν μαύρο χρήμα κατά των δημιουργών»
facebook

Απαντήσεις στις επικρίσεις χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου για τα «φουσκωμένα» νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω από την επισκεψιμότητα του «gamatotv.com» και το ύψος των φόρων που έχανε από τη λειτουργία του το Δημόσιο δίνει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.).

Πρόκειται για την εταιρία που έκανε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγελία. Η ΕΠΟΕ αναφέρει ότι τα νούμερα προέκυψαν μέσα από μετρήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ιστοτόπων διαδικτυακής έρευνας και στατιστικής.

Οι τεχνικές αναλύσεις των ιστοτόπων ανέδειξαν πως οι χρήστες του gamato παρακολουθούσαν καθημερινά τουλάχιστον 930.000 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Η ζημιά που προκλήθηκε στους δικαιούχους, όπως αναφέρει η Ε.Π.Ο.Ε., υπολογίστηκε ότι ανέρχεται σε 465.000.000 ευρώ -καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του ιστότοπου - ενώ η αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος υπολογίζεται περίπου 230.000.000 ευρώ.

Η εταιρία επισημαίνει ότι η διαδικτυακή «πειρατεία» αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και είναι αξιοσημείωτο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται πολύ ψηλά στην λίστα των προβληματικών χωρών, με σχεδόν 1 στους 2 κατόχους ευρυζωνικών συνδέσεων να είναι επισκέπτες «πειρατικών» ιστοσελίδων, με το ποσοστό να υπερβαίνει το 75% στις μικρότερες ηλικίες.

«Στην Ελλάδα, με αυτά τα ποσοστά ‘πειρατείας’ δεν υπάρχουν περιθώρια επενδύσεων ή δημιουργίας νέων παραγωγών. Ο κύκλος εργασιών των νομίμων επιχειρήσεων - όσων έχουν απομείνει - έχει μειωθεί δραματικά, έχουν ήδη χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, το δε Δημόσιο αποστερείται σημαντικότατους πόρους που μόνο για τα οπτικοακουστικά έργα των μελών της ΕΠΟΕ ξεπερνάνε τα 315 εκ.€ ετησίως.

Tα ποσά αυτά, ως δημοσιονομικά έσοδα, χάνονται από την πραγματική οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι επιτήδειοι, εισπράττουν τεράστια ποσά -«μαύρα» και αφορολόγητα- σε βάρος των δημιουργών», τονίζει στην ανακοίνωσή της Εταιρεία Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι, σε πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επεβλήθησαν σε Α’ βαθμό βαρύτατες ποινές στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές (6 ετών κάθειρξη και 20.000€ και 3 ετών φυλάκιση και 8.000€ αντίστοιχα) παρόμοιου «πειρατικού» ιστότοπου, οι οποίοι αποκόμισαν, όπως αποδείχθηκε στο Δικαστήριο, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την παράνομη αναπαραγωγή και διακίνηση οπτικοακουστικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου με τις μεθόδους torrents και links.

Δημοφιλή