Sparoza: «Μαγικά» μείγματα βοτάνων, εσπεριδοειδών και μπαχαρικών με έμπνευση από την Καππαδοκία

Sparoza: «Μαγικά» μείγματα βοτάνων, εσπεριδοειδών και μπαχαρικών με έμπνευση από την Καππαδοκία

Τι κοινό έχουν μεταξύ τους ένα κορίτσι, ένας καπετάνιος, ένας μεθυσμένος σομελιέ και ένας Σαμάνος μάγος; Πρωταγωνιστούν στις συσκευασίες της Sparoza, της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης με ειδικότητα στα μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε από την Έφη Εκμεκτζόγλου. Τα πρώτα μείγματα γεννήθηκαν από τις ανάγκες της κουζίνας της, την επιθυμία της για φαγητό που να ξεχειλίζει γεύση, και την έμπνευση που της έδωσε ο τόπος καταγωγής της, η Καππαδοκία. Τα μείγματα αυτά είχαν τόση επιτυχία μεταξύ φίλων και συγγενών, που η Έφη αποφάσισε να τα προτείνει στα μαγαζάκια της γειτονιάς. Ο ενθουσιασμός συνεχίστηκε και από τους πρώτους αγοραστές, και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της Sparoza.

Μέσα στα σακουλάκια με πρωταγωνιστές τις ιδιαίτερες φιγούρες που αναφέραμε παραπάνω, θα βρείτε μείγματα βοτάνων, σπόρων, εσπεριδοειδών, μπαχαρικών και ανθού αλατιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε γεύμα και σνακ και φυσικά το Shaman Tea, ένα χειροποίητο μείγμα από φρεσκοαλεσμένα μπαχαρικά και μαύρο τσάι, με καυτερή επίγευση. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε, να τα μυρίσετε και να δοκιμάσετε στο παρασκευαστήριο της εταιρείας που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και προσφέρει διάφορες εκδηλώσεις. Εναλλακτικά, εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα σημεία πώλησής τους.

Η Έφη Εκμεκτζόγλου μίλησε στη HuffPost Greece για τη δημιουργία της Sparoza, για τη συλλογή των πολύτιμων πρώτων υλών και την παρασκευή των μειγμάτων, αλλά και για το ποιος βρίσκεται τελικά πίσω από τις τέσσερις μοναδικές φιγούρες των προϊόντων τους.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την εταιρεία σας;

Tο μότο που συνοψίζει τη φιλοσοφία πίσω από την εταιρεία μας είναι: «Sparoza Blends - Genuine & Generous». Η Sparoza είμαστε εμείς. Όλα τα δημιουργήματά μας γεννήθηκαν από τις γνήσιες εμπνεύσεις, ανάγκες και επιθυμίες μας. Τα μείγματα μας χαρίζουν στο φαγητό νοστιμιά γιατί είναι γεμάτα χρόνο, φροντίδα, και πολύτιμα συστατικά. Πιστεύουμε ότι μόνο δίνοντας παίρνεις.

Πόσο εύκολο ήταν να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα;

Θα είμαστε ειλικρινείς: συναντήσαμε πολλές δυσκολίες, καθυστερήσεις, εμπόδια. Ήρθαν στιγμές που αναρωτηθήκαμε μήπως δεν είναι αυτός ο κατάλληλος χρόνος να πάρουμε το ρίσκο. Η πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου όμως ήταν και είναι αυτό που μας βοηθάει να συνεχίσουμε. Είμαστε μία μικρή επιχείρηση - όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με τη Sparoza έχουμε προσωπική σχέση και πραγματικό πάθος για αυτό που κάνουμε. Μόνο έτσι μπορούν να ξεπεραστούν οι συνεχείς προκλήσεις που είναι δεδομένες στο στήσιμο μιας εταιρείας, ειδικά στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Από πού συλλέγετε τα υλικά σας;

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, από την ίδια τους τη φύση, επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι, για παράδειγμα, η περιοχή όπου ευδοκιμούν ή καλλιεργούνται, το υψόμετρο, οι καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε συχνές επισκέψεις στους διάφορους προμηθευτές μας για να δούμε από κοντά, να μυρίσουμε και να γευτούμε τα βότανα και τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Ειδικά για τα βότανα, επιλέγουμε ό,τι είναι δυνατόν να βρεθεί στην ελληνική ύπαιθρο σε εξαιρετική ποιότητα. Τα μπαχαρικά τα προμηθευόμαστε από χώρες που έχουν παράδοση στην καλλιέργεια και χρήση των υλικών αυτών.

Ποια είναι η διαδικασία παρασκευής των προϊόντων σας;

Αγοράζουμε φρέσκα ελληνικά πορτοκάλια και λεμόνια, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά μόνες μας προσέχοντας να μη σπάσουν οι θύλακες που περιέχουν το αιθέριο έλαιο και τα αποξηραίνουμε στον αφυγραντήρα σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες. Αυτή η χρονοβόρα διαδικασία κάνει το άρωμα του ξύσματος εσπεριδοειδών που χρησιμοποιούμε πραγματικά ακαταμάχητο. Το παρασκευαστήριο μας λειτουργεί βάσει του προτύπου ISO 22000. Δεν διατηρούμε μεγάλα αποθέματα πρώτων υλών ή έτοιμων προϊόντων στις αποθήκες μας, αλλά φροντίζουμε να παραγγέλνουμε και να αλέθουμε μικρές ποσότητες έτσι ώστε κάθε σακουλάκι με μείγμα SPAROZA να είναι πάντα φρέσκο και ποιοτικό. Τα προϊόντα μας δεν περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, αρωματικές και χρωστικές ουσίες. Είναι κατάλληλα για ειδικού τύπου διατροφή (vegetarian, vegan, raw, low cholesterol κλπ.).

Πώς καταλήγετε στα μίγματά σας; Εμπνέεστε από ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις;

Η έμπνευσή μας προέρχεται κυρίως από το τι θα θέλαμε εμείς να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα. Κάθε μείγμα μας προέκυψε μέσα από προσωπικές επιθυμίες, μνήμες από μυρωδιές και γεύσεις από τα παιδικά χρόνια, δοκιμές και πειραματισμούς. Δεν θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα μείγμα για κοτόπουλο, για τζατζίκι, για μουσακά κλπ. Στόχος μας είναι η γκάμα των προϊόντων Sparoza να καλύπτει όλα τα γεύματα ή σνακ αλλά και να αφήνει τόπο στη φαντασία και τη δημιουργικότητα εκείνων που αγαπούν το μαγικό χώρο της κουζίνας όσο κι εμείς. Μελετήσαμε επίσης τις ιδιότητες των υλικών και στη συνέχεια το πώς αυτά δένουν γευστικά μεταξύ τους. Έτσι, για παράδειγμα, στο μείγμα που προτείνουμε για λευκές σάλτσες, λεμονάτα, ψάρια και θαλασσινά έχουμε συμπεριλάβει την αρωματική λουίζα που συνήθως χρησιμοποιείται ως αφέψημα και όχι στο μαγείρεμα. Ή στο Μεσογειακό Μείγμα μας, που έχει βοτανικό χαρακτήρα, προσθέσαμε σιναπόσπορο που δίνει μία αψάδα και εξισορροπεί το βοτανικό άρωμα.

Τι μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στο παρασκευαστήριο σας που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας;

Θελήσαμε το παρασκευαστήριο μας να είναι ένας χώρος υποδοχής ανοιχτός σε όλους. Θέλουμε ο κόσμος να μας γνωρίσει και να μας κάνει όσο περισσότερες ερωτήσεις μπορεί. Τις ημέρες που έχουμε παραγωγή, γείτονες και περαστικοί σταματάνε για να μας ρωτήσουν τι ακριβώς κάνουμε εδώ και τι μυρίζει τόσο όμορφα. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε στο χώρο μας και το κατάστημα λιανικής όπου πλάι στα προϊόντα SPAROZA, βρίσκει κάποιος και τις εξαιρετικές προσπάθειες άλλων Ελλήνων δημιουργών.Κάθε Σάββατο έχουμε γευστικές δοκιμές και κεράσματα, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνουμε δωρεάν εκδηλώσεις όπως μαθήματα μαγειρικής, παρουσιάσεις, live κλπ. Ο χώρος μας είναι διαθέσιμος για live μουσικές, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, ανάγνωση παραμυθιών κ.ά. Είμαστε ανοιχτές στις προτάσεις όσων μας επισκέπτονται.

Οι συσκευασίες σας είναι πραγματικά ιδιαίτερες. Πώς τις εμπνευστήκατε;

Είμαστε πολύ τυχερές γιατί στο κομμάτι αυτό είχαμε δύο εξαιρετικούς συνεργάτες, την Ξένια Σπύρου και τον Νίκο Πεχλιβανίδη, που εκτός από πολύ ταλαντούχοι σχεδιαστές είναι και δεινοί μάγειρες με γκουρμέ αναζητήσεις. Το brief μας λοιπόν ήταν πολύ απλό: τους δώσαμε να δοκιμάσουν τα μείγματά μας και τους ζητήσαμε το σχεδιαστικό των συσκευασιών να σε κάνει να φαντάζεσαι τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Θελήσαμε επίσης οι συσκευασίες, αν και μελετημένες στην κάθε λεπτομέρεια, να παραμένουν φιλικές με μία μικρή δόση χιούμορ. Για αυτό επιλέξαμε να απεικονίζουν τις φιγούρες της Sparoza: το κορίτσι σε όλα τα μείγματα μαγειρικής, τον καπετάνιο στον ανθό αλατιού από τη Νότια Κρήτη, το μεθυσμένο sommelier στο μείγμα για ζεστό κόκκινο κρασί και τη μάσκα του Σαμάνου μάγου στο THE SHAMAN TEA. Ταυτόχρονα, φροντίσαμε να ενσωματώσουμε πρακτικές πληροφορίες και ιδέες για τη χρήση κάθε προϊόντος, ώστε να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή που μας προτίμησε.

Πώς καταλήξατε στις ονομασίες Sparoza και Shaman Tea;

Την περίοδο που αναζητούσαμε όνομα για την εταιρεία μας, βρεθήκαμε σε μία μικρή περιοχή των Μεσογείων που λέγεται Sparoza. Μας άρεσε τόσο αυτή η ονομασία καθώς ηχητικά μας θυμίζει τη λέξη «σπόρος» που φέρει την έννοια της υπομονής και της επιμονής. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το κτήμα Sparoza (Μeditteranean Garden Society), με τον πανέμορφο κήπο του. Όταν δε πληροφορηθήκαμε ότι η λέξη Sparoza σημαίνει «ο τόπος των πουλιών» πειστήκαμε ότι βρήκαμε την κατάλληλη ονομασία για τις βοτανουργίες μας.

Όσον αφορά το THE SHAMAN TEA, πρώτα εμπνευστήκαμε από την Ινδία. Δημιουργήσαμε το χειροποίητο μείγμα που συνδυάζει το μαύρο τσάι με τα αρώματα της κανέλας, του γαρίφαλου, του κάρδαμου, και την πικάντικη επίγευση του τζίντζερ, του μαύρου πιπεριού και του τσίλι. Το δοκίμασε ένας φίλος και το πρώτο που είπε ήταν «πραγματικά μαγική γεύση» και μας έστειλε τη φιγούρα ενός Σαμάνου μάγου. Έτσι λοιπόν καταλήξαμε ότι ένα τόσο αναζωογονητικό και ευεργετικό μείγμα που φτιάχνει τη διάθεση όντως περιέχει λίγη από τη μαγεία των Σαμάνων.

Πουλάτε τα προϊόντα σας και στο εξωτερικό;

Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε ντελικατέσεν σε διάφορες χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Αυστραλία, η Ρουμανία και η Δανία, με μεγάλη επιτυχία και πολύ θετικά σχόλια. Από την αρχή της δημιουργίας της, η Sparoza είχε και εξαγωγικό προσανατολισμό. Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχαμε στην Anuga, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στη Γερμανία. Τα σχόλια που λάβαμε από χονδρεμπόρους και επαγγελματίες του κλάδου ήταν πολύ θετικά και αναμένουμε τώρα να δούμε ποιες συνεργασίες θα προχωρήσουν. Προχωράμε πάντα με προσεκτικά βήματα και θέλουμε να βρίσκουμε τους κατάλληλους συνεργάτες που θα μπορέσουν να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν τα προϊόντα μας όσο και εμείς.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πολλά. Καταρχάς μέσα στο Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει μία νέα σειρά προϊόντων Sparoza που δημιούργησε αποκλειστικά για εμάς ο σεφ Δημήτρης Χωματάς. Οι 4 νέες, υπέροχες πικάντικες γεύσεις είναι ένα γλυκό και καυτερό ζελέ από πιπεριές Φλωρίνης και τρία είδη πιπεριές τσίλι (sweet and spicy pepper jelly), μία σάλτσα από καπνιστές ντομάτες και μπαχαρικά (smoked sweet tomato sauce), ζελέ κόκκινου κρασιού με μπαχαρικά (spiced wine jelly) και η πικάντικη σάλτσα piri piri (piri piri sauce). Πιστεύουμε πολύ στις νέες αυτές γεύσεις και μέχρι σήμερα όσοι τις έχουν δοκιμάσει έχουν πραγματικά ενθουσιαστεί. Ταυτόχρονα, και μετά την τεράστια επιτυχία του THE SHAMAN TEA, σκοπεύουμε να προσθέσουμε στην γκάμα μας περισσότερα ροφήματα, εξίσου ποιοτικά και νόστιμα.

Σκοπεύουμε επίσης να ενισχύσουμε τη λιανική στο κατάστημά μας, προσφέροντας ολοένα και περισσότερα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα. Κάθε Σάββατο μάλιστα στο τραπέζι της Sparoza προσφέρουμε διαφορετικά κεράσματα. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί πάρα πολύ θετικά και το έχει κάνει συνήθεια καθώς το Σάββατο το μεσημεράκι, μετά την περίφημη λαϊκή της Καλλιδρομίου, περνάει μία βόλτα και από τη Μαυρομιχάλη για να δοκιμάσει τα κεράσματά μας.