Ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας λόγω προσφυγικού υποσχέθηκε ο Γιούνκερ

Ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας λόγω προσφυγικού υποσχέθηκε ο Γιούνκερ
President of the European Commission Jean-Claude Juncker speaks to media during a visit of a migrants registration center in Passau, southern Germany, Thursday, Oct. 8, 2015. (AP Photo/Kerstin Joensson)
President of the European Commission Jean-Claude Juncker speaks to media during a visit of a migrants registration center in Passau, southern Germany, Thursday, Oct. 8, 2015. (AP Photo/Kerstin Joensson)
ASSOCIATED PRESS

Η Κομισιόν θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση και θα δείξει ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας, κατά την εξέταση των προϋπολογισμών των χωρών μελών για το 2016. Επ' αυτού δεσμεύτηκε ενώπιον της Ευρωβουλής, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλον Γιούνκερ.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, σε συζήτηση για το προσφυγικό πρόβλημα, ευχαρίστησε το Κοινοβούλιο για τη στήριξή του και την ταχεία υιοθέτηση όλων των νομοθετημάτων κατά την τρέχουσα κρίση και υποσχέθηκε ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών που καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Δεν διευκρίνισε ωστόσο για ποιες χώρες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα περιθώρια ευελιξίας, αλλά είναι γνωστό ότι η χώρα που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και προκλήσεις, είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. «Κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις προσπάθειές της και όποια θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό» ανέφερε επίσης.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν τάσσεται δημόσια και με ρητό τρόπο, υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να επιτραπεί σε κάποιες χώρες μια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αίτημα για χαλάρωση του Συμφώνου έχουν ήδη υποβάλει οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αυστρίας επικαλούμενες το μεγάλο κόστος του προσφυγικού, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να κάνει το ίδιο.

Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες, και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. «Τα κράτη μέλη κινούνται αργά σε μια στιγμή όπου θα έπρεπε να τρέχουν», επεσήμανε, παραθέτοντας τα υφιστάμενα κενά μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων. Παράλληλα εξήρε την στάση του Αλέξη Τσίπρα στη μίνι Σύνοδο στις Βρυξέλλες όπου αποδέχθηκε την προσωρινή φιλοξενία μέχρι 30.000 προσφύγων στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης έως το τέλος του έτους και άλλους 20.000 πρόσφυγες σε μεταγενέστερο στάδιο και με χρηματοδοτική στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το Μαξίμου για τη συμφωνία

Σχολιάζοντας άλλωστε την εν λόγω συμφωνία, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με τη δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, ότι η δημιουργία τους -που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, είναι επιβεβλημένη για δύο λόγους:

  • Πρώτον για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των Προσφύγων στις χώρες υποδοχής.
  • Δεύτερον για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Παράλληλα, με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης – ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αλλά είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots.

Εμπλοκή Τουρκίας

Τέλος, αναφορικά με την Τουρκία, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για τη διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, υποστηρίζει η κυβέρνηση, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την ΕΕ.

3 δισ. ευρώ και βίζα

Στο θέμα της Τουρκία αναφέρθηκε και ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επίτευξης συμφωνίας το συντομότερο, επισημαίνοντας το καθοριστικό ρόλο της χώρας αυτής στο προσφυγικό. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τα κράτη μέλη να δώσουν τα 3 δισ. ευρώ που ζητάει η Άγκυρα για τη διαχείριση 2,5 εκατ. προσφύγων, ώστε να τους διατηρήσει στο έδαφός της. Ζήτησε επίσης να ξεκινήσουν συζητήσεις για το θέμα της κατάργησης της βίζας Τούρκων υπηκόων, αλλά και να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να φτάσουν στην ΕΕ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Χαλέπι της Συρίας τις επόμενες βδομάδες, καλώντας τα κράτη μέλη να δράσουν από κοινού στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Μανφρεντ Βέμπερ, (ΕΛΚ, Γερμανία), ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), και ο Γκι Βερχοφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) χαιρέτισαν τα μέτρα που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πίεση που η ίδια ασκεί για ταχεία δράση. Κάλεσαν τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. "Οι εθνικοί εγωισμοί αποτυγχάνουν", σημείωσε ο κ. Βέμπερ, καλώντας όλους τους δημοκράτες να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο κ. Πιτέλα, ο οποίος κατηγόρησε την πληθώρα «αντιρρησιών που πιέζουν για διάλυση».

Δημοφιλή