ΔΙΕΘΝΕΣ
29/10/2015 04:12 EET | Updated 30/10/2015 14:20 EET

Ενώ η Κίνα δηλώνει ετοιμοπόλεμη επιδιώκονται συνομιλίες με τον αρχηγό του ΠΝ των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση

U.S. Pacific Fleet/Flickr
PEARL HARBOR (May 27, 2015) The aircraft carrier USS Carl Vinson (CVN 70) arrives at Joint Base Pearl Harbor-Hickam for a port visit while in transit to its homeport of San Diego. Carl Vinson and its embarked air wing, Carrier Air Wing (CVW) 17, are returning from a nearly 10-month deployment that included supporting Operation Inherent Resolve in the U.S. 5th Fleet area of operations, and theater security cooperation and presence activities in U.S. 7th Fleet. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jeff Troutman/Released)

Ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ομόλογός του της Κίνας θα έχουν συνάντηση μιάς ώρας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σήμερα, Πέμπτη μετά από την περιπολία πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μέσα στα όρια των 12 μιλίων γύρω από ένα τεχνητό νησί της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα που επέφερε την οργή του Πεκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Η συνάντηση, είπε αμερικανός αξιωματούχος, ήταν κοινή πρωτοβουλία του ναυάρχου Τζον Ρίτσαρντσον των ΗΠΑ και του ναυάρχου Γου Σενγκλί της Κίνας για να συζητήσουν τις πρόσφατες ναυτικές επιχειρήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και τις ναυτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Είναι η τρίτη φορά που ανώτατοι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών συναντώνται μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης.

Η περιπολία του USS Lassen τη Τρίτη ήταν η σημαντικότερη πρόκληση των ΗΠΑ για το όριο των 12 μιλίων που ισχυρίζεται η Κίνα ότι ισχύει γύρω από τα τεχνητά νησιά που έχει χτίσει στο αρχιπέλαγος Σπράτλι.

Στο μεταξύ, η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily ανέφερε ότι ο Ναύαρχος Χάρι Χάρις, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα επισκεφθεί το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα. Απέδωσε την είδηση σε ανώνυμη πηγή και δεν έδωσε λεπτομέρειες, ενώ εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Κίνα αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Ο Χάρις έχει ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον της κατασκευής νησιών στην περιοχή Σπράτλι. Νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι η Κίνα χρησιμοποιούσε βυθοκόρους και οδοστρωτήρες για να κατασκευάσει έναν "μεγάλο τοίχο άμμου" στη Νότια Σινική Θάλασσα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)