Θάνατος και ανείπωτος πόνος στη Μυτιλήνη, Σάμο και Κω. Δεκάδες αγνοούμενοι και νεκροί πρόσφυγες ενώ οι κάτοικοι «λυγίζουν»

Θάνατος και ανείπωτος πόνος σε Μυτιλήνη, Σάμω και Κω. Δεκάδες αγνοούμενοι και νεκροί πρόσφυγες

Θρήνος, απώλεια, πόνος, οργή, αγωνία και ελπίδα. Με τις λέξεις αυτές γράφεται η σύγχρονη και ντροπιαστική ιστορία της Ευρώπης στα νερά του Αιγαίου με το ένα ναυάγιο να διαδέχεται το άλλο και τον αριθμό των νεκρών και αγνοουμενων προσφύγων να αυξάνει κάθε λεπτό περνά. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλά παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 38. Οι δε φωτογραφίες και βίντεο που έρχονται σιγά-σιγά στη δημοσιότητα, απαθανατίζουν μια πολύ σκληρή πραγματικότητα που μπορεί να ενοχλήσει κάποιος εκ των αναγνωστών.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες καταγράφηκαν τέσσερα σοβαρά περιστατικά σε Μυτιλήνη και Σάμο αλλά και άλλα περιστατικά σε Κω και Αγαθονήσι κατά τα οποία για μια ακόμη φορά οι ταξιδιώτες της απελπισίας έχασαν παιδιά, γυναίκες και άνδρες οι οποίο δεν κατάφεραν να βγουν στην ακτή ή να διασωθούν από το Λιμενικό Σώμα. Το ξημέρωμα της Πέμπτης ήρθε να αποδείξει πως το φρικώδες σκηνικό στο Αιγαίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρό με δεκάδες πρόσφυγες- περί τα 34 άτομα- να συνεχίζουν να αγνοούνται και τις δυνάμεις του Λιμενικού και της Frontex να δίνουν μια άνιση πολλές φορές μάχη σε πολλαπλά μέτωπα.

Οι εικόνες που αντικρίζουν και οι κάτοικοι κυρίως στο νησί της Μυτιλήνης, οδηγεί σε πονεμένες κραυγές αγανάκτησης από τους κατοίκους που δεν αντέχουν πλέον να βλέπουν τόσο ανθρώπινο πόνο να ξεβράζεται στις ακτές του νησιού τους...Η οργή ξεχειλίζει όπως όμως και η ανθρωπιά με τους κατοίκους να προσφέρουν ό,τι μπορούν και να ανοίγουν τις εκκλησίες για να φιλοξενήσουν όσους κατάφεραν να επιζήσουν του ταξιδιού ενώ πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στις ακτές του νησιού για να προσφέρουν βοήθεια μαζί με μέλη ομάδων εθελοντών.

(ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το τελευταία και πιο σοβαρό ναυάγιο, σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή Βόρεια της Μυτιλήνης και κατά δήλωση των 242 διασωθέντων αγνοούνται περί τα 34 άτομα ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί νεκρά δύο αγοράκια και ένας άνδρας καθώς και τέσσερα ακόμη άτομα για τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους. Στο μεταξύ 8 παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και κατά πληροφορίες τρία από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική και αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Διασταυρωμένες μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν, σύμφωνα με το Lesvosnews.net ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί. Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 2.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους.

Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό website, Τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή. Όπως φέρεται να είπε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί. Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων.

Επίσης στην Μυτιλήνη, ανοιχτά της περιοχή του Μολύβου αν και κατάφεραν να διασωθούν 71 άτομα δυστυχώς εντοπίστηκε νεκρό ένα 6χρονο κοριτσάκι ενώ άλλο ένα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Στη δε Σάμο και συγκεκριμένα στις ακτές του Καρλόβασι, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου κατάφεραν να φτάσουν σώοι 47 πρόσφυγες ενώ και σε αυτή την περίπτωση βρέθηκε ένα κοριτσάκι 5 ετών, νεκρό ετών ενώ αγνοούνται δύο άνδρες. Σε ένα ακόμη ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της περιοχής Γάτος της Σάμου, έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά και ένας άνδρας ενώ 52 άτομα διασώθηκαν αλλά αγνοείται ένα βρέφος .

Στο Αγαθονήσι διασώθηκαν 40 άτομα, όμως ανασύρθηκαν τρεις σωροί, δύο παιδιών και μια γυναίκα, ενώ αγνοείται ένα παιδάκι.

Συνολικά δε από το πρωί της Τρίτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης έχουν διασωθεί 925 πρόσφυγες σε 20 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω.

Πρόσφυγες Μυτιλήνη

Δημοφιλή