ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/10/2015 12:42 EET | Updated 29/10/2015 12:42 EET

Δραγασάκης: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι επιτυχής και δεν θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων

Eurokinissi

Για τις εξελίξεις στον τομέα των τραπεζών και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβένησης, Γιάννης Δραγασάκης, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Ειδικότερα στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι «μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία».

«Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική έκβαση υπάρχουν», τόνισε και, αφού ανέφερε ότι το Σάββατο θα ανακοινωθούν οι ανάγκες των τραπεζών, προανήγγειλε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και ότι από Δευτέρα θα αρχίσει πια η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

 

«Το πιο κρίσιμο είναι να έχουμε θετική συνέχεια μετά», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν ότι δεν συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα».

«Γι' αυτό και τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα αποτρέπει την αγοραπωλησία δανείων, γιατί ακόμα και στα επιχειρηματικά δάνεια αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιχείρηση, η παραγωγική δυνατότητα, η απασχόληση», είπε. «Επομένως», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, «εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

 

Ερωτηθείς πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι θα γίνει εγκαίρως η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου και δεν θα υπάρξει κούρεμα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Διότι είμαστε έτοιμοι».

«Ο πρώτος στόχος μας», είπε, «ήταν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που δεν θα θιγούν οι καταθέσεις, που σημαίνει πρέπει να γίνει εντός του 2015, διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία που επιβάλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος».

Σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι λοιπόν να αρχίσει από Δευτέρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης» και τόνισε πως «απ' ό,τι βλέπουμε γενικά υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχουν και τα ποσά διαθέσιμα να καλυφθούν όπου κι αν οριστούν οι ανάγκες». Πρόσθεσε ότι τα άλλα θέματα, των κόκκινων δανείων κτλ. είναι θέματα που είναι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, «δεν είναι προϋπόθεση το ένα του άλλου».

Σε ερώτημα σχετικά με το ότι λέγεται πως αυτό είναι «αγκάθι» στο να κλείσει η αξιολόγηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «λέγονται πολλά και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία να έχουμε καθαρό και σαφές όχι τι θέλουμε εμείς αλλά τι είναι αναγκαίο να γίνει».

«Αυτό λοιπόν που είναι αναγκαίο να γίνει», υπογράμμισε, «είναι να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, αμέσως μετά να αρχίσει η διαδικασία με τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία μάλιστα προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις που υπάρχουν στον νόμο».

Ανέφερε ειδικότερα ότι «θα πρέπει να υπάρξει ομαδοποίηση των δανείων, κάτι το οποίο γίνεται ήδη από την ΤτΕ, θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα προς υλοποίηση κι επομένως αυτά τα βήματα θα ακολουθήσουμε».

«Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «υπάρχουν πάντα επιμέρους φωνές ή παράγοντες, οι οποίοι πιέζουν για διάφορους λόγους προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση». «Καθένας έχει την άποψη του. Η συμφωνία με την οποία προχωρούμε και με τους θεσμούς είναι αυτή που μόλις περιέγραψα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε και απάντησε το ερώτημα «γιατί πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση».

Τόνισε ότι ο βασικός λόγος «είναι η αποτυχία των προηγούμενων ανεκαφαλαιοποιήσεων, και ένας λόγος ήταν ότι δεν υπήρξε ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο παρελθόν και ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπήρξαν κινήσεις αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών». Επ' αυτού, σημείωσε ότι «τώρα, όπως θα διαπιστώσετε, ο νόμος που θα ψηφιστεί προβλέπει ένα σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών και των διευθυντικών στελεχών με στόχο ακριβώς να υπάρξει και μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία των τραπεζών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)