Στη Βουλή τα νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα – Πότε θα ψηφιστούν

Στη Βουλή τα νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα – Πότε θα ψηφιστούν
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ξεκινάει την Παρασκευή, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων που αφορούν, το πρώτο, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και το δεύτερο, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.

Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν την Πέμπτη και ήδη στην ιστοσελίδα της Βουλής έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (Διαβάστε το πλήρες κείμενο) σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ξεκινήσει την Παρασκευή, το απόγευμα, στην επιτροπή Οικονομικών, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αρχίσει αύριο το πρωί (Παρασκευή), με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Κατατέθηκε με διαδικασία επείγοντος στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων. Συγκεκριμένα ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενέργεια, "προσαρμογές" στο συνταξιοδοτικό και στο αγροτικό ντίζελ, αλλά και πολλές "λοιπές διατάξεις".

Στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. (παρ. 1, άρθρο 51)

Βελτιώνεται νομοτεχνικά υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. (παρ. 4, άρθρο 51)

Ακόμα προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, ενώ αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση 2012/27/ΕΕ. Ειδικότερα με βάση τις προβλέψεις του ν/σ θεσπίζεται ενδεικτικός εθνικός στόχος ενεργειακής απόδοσης για την τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020, για τον καθορισμό του οποίου συνεκτιμώνται η πρόβλεψη για κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ το 2020, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νόμο, τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενσωμάτωση προηγούμενων οδηγιών καθώς και τα μέτρα προώθησης της ενεργειακής απόδοσης σε άλλα κράτη μέλη. Για

την επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου θα εκπονείται ετήσια έκθεση προόδου.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την ανά τριετία εκπόνηση από το ΥΠΕΝ Εθνικών Σχεδίων Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ) σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και φορείς. Επίσης προβλέπεται η σύνταξη έκθεσης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος που αποτελείται από κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή