Αγώνας δρόμου -και πάλι- για τα προαπαιτούμενα. Με χαμηλές προσδοκίες στο Euro Working Group

Αγώνας δρόμου -και πάλι- για τα προαπαιτούμενα. Με χαμηλές προσδοκίες στο Euro Working Group
Shutterstock / Evlakhov Valeriy

Να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που μπλοκάρουν την έναρξη της αξιολόγησης επιχειρεί η κυβέρνηση και για αυτό λίγο πριν εξαντληθεί ο χρόνος «ανεβάζει» ταχύτητα προκειμένου να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Στόχος να κερδίσει τον χαμένο χρόνο στο πεδίο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων προκειμένου να πείσει τους δανειστές να εκταμιεύσουν την υποδόση των 2δισ ευρώ, πριν τα ταμεία του δημοσίου αρχίσουν και πάλι να στεγνώνουν από ρευστό.

Το κέντρο του ενδιαφέροντος σήμερα, Πέμπτη θα βρίσκεται σε δύο μέτωπα. Από τη μία το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου να καταθέσει τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή.

Το πρώτο θα περιλαμβάνει τις «ουρές» του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μαζί με τις διορθώσεις που έχουν ζητήσει οι δανειστές σε νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί. Στα άρθρα του θα περιλαμβάνονται αλλαγές και διορθώσεις σε διατάξεις για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, την ενέργεια κ.α.

Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και ένα γενικό πλαίσιο που θα περιγράφει την μέθοδο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων .

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή το βράδυ, προκειμένου οι αγορές τη Δευτέρα να γνωρίζουν τις κυβερνητικές προϋποθέσεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών οι οποίες αναμένονται να ανακοινωθούν το Σάββατο το πρωί.

Για αυτό το λόγο οι τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης συνεχίζεται, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες του κειμένου.

Το ραντεβού στο Euro Workinig Group

Το δεύτερο μέτωπο είναι η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group. Οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, με βάση και την αναφορά που έχουν ετοιμάσει οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων μετά τις τριήμερες επαφές που είχαν στην Αθήνα με την κυβέρνηση.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το Euro Working Group δεν θα δώσει ακόμα το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2δισ ευρώ. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξεί ότι οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών θα δώσουν στίγμα των προθέσεων των υπουργών Οικονομικών, αλλά και του χρόνου έναρξης της αξιολόγησης του προγράμματος από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Η έναρξη της αξιολόγησης περνά από την υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αλλά σκοντάφτει στα τρία μεγάλα αγκάθια. ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, κόκκινα δάνεια και φαρμακεία παραμένουν τα βασικά εμπόδια προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα.

Πάντως τα μηνύματα από την πλευρά της Κομισιόν είναι μάλλον αισιόδοξα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίτα Μπραιτχαρντ να μιλά για επίτευξη προόδου στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα. Συγκεκριμένα η Ανίτα Μπραιτχαρντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στο τεχνικό επίπεδο αναμένεται ολοκληρωθούν εντός ολίγου και συμπλήρωσε ότι η υιοθέτηση της τελικής απόφασης εναπόκειται στις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ.

Η πλευρά των δανειστών έχει διαμηνύσει ότι η αξιολόγηση δεν θα ξεκινήσει εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί πλήρως η λίστα με τα προαπαιτούμενα, την ώρα που στο αποψινό Euro Working Group, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάρτιση και της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων δράσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, γεγονός όμως που δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η οποία αν δεν απεμπλακεί χρονικά από την ολοκλήρωση του ελέγχου κινδυνεύει να μην έχει κλείσει έως το τέλος του χρόνου.

Δημοφιλή