Υπέρ της προστασίας του Έντουαρντ Σνόουντεν ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο: Ανοίγει ο δρόμος για άσυλο

Υπέρ της προστασίας του Έντουαρντ Σνόουντεν ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο
IMAGE DISTRIBUTED FOR THE NEW YORKER - Edward Snowden talks with Jane Mayer via satellite at the 15th Annual New Yorker Festival on Saturday, Oct. 11, 2014 in New York. (Christopher Lane/AP Images for The New Yorker)
IMAGE DISTRIBUTED FOR THE NEW YORKER - Edward Snowden talks with Jane Mayer via satellite at the 15th Annual New Yorker Festival on Saturday, Oct. 11, 2014 in New York. (Christopher Lane/AP Images for The New Yorker)
AP Images for The New Yorker

Τον δρόμο για την παροχή ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενο της NSA - oι αποκαλύψεις του οποίου για τα προγράμματα μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συγκλόνισαν τον κόσμο- άνοιξε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του ψηφίσματος (Πέμπτη), οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι είναι πολύ λίγα αυτά που έχουν γίνει για τη διασφάλιση των «θεμελιωδών δικαιωμάτων» των πολιτών μετά τις αποκαλύψεις, και ζητούν από την Κομισιόν να εξασφαλίσει πως όλες οι μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ χαίρουν ενός «αποτελεσματικού» επιπέδου ασφαλείας. Παράλληλα, ζητείται από τις χώρες- μέλη της Ε.Ε. να παρέχουν προστασία στον Σνόουντεν, ως «υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και εκφράζονται προβληματισμοί σχετικά με τους νόμους περί παρακολούθησης σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Με 342 ψήφους υπέρ και 274 κατά και 29 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει την αδράνεια της Κομισιόν, άλλων θεσμών της Ε.Ε. και των κρατών- μελών όσον αφορά στις συστάσεις του (Μάρτιος 2014) πάνω στο ζήτημα. Επίσης, με 285 ψήφους υπέρ έναντι 281 κατά, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να καλέσουν τις χώρες- μέλη της Ε.Ε. να «αποσύρουν τις κατηγορίες σε βάρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, να του παρέχουν προστασία και να εμποδίσουν την έκδοση ή παράδοσή του σε τρίτους, σε αναγνώριση της κατάστασής του ως “whistleblower” (πληροφοριοδότη) και διεθνούς υπερμάχου τυων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο ίδιος ο Σνόουντεν προέβη σε σχόλια μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα ως «game changer» και τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για «πλήγμα» αλλά για κίνηση φιλίας προς την αμερικανική κυβέρνηση. «Είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε» είπε.

Δημοφιλή